Peter (65) woonde in zijn auto en smeekte om hulp die niet kwam, nu is het te laat

Afgelopen vrijdagnacht overleed een 64-jarige man genaamd Peter uit Valkenswaard, tragisch en eenzaam, op het parkeerterrein van de Achelse Kluis, net over de grens in België. Dit hartverscheurende verhaal laat zien hoe erg dakloosheid en sociale verwaarlozing kan zijn.

Eenzaam en alleen

De 65-jarige Peter had sinds april geen dak boven zijn hoofd. Wat precies leidde tot zijn dakloosheid blijft een mysterie, maar volgens Belgische autoriteiten verbleef hij al geruime tijd in zijn auto op het parkeerterrein van de Achelse Kluis.

Zijn situatie escaleerde afgelopen weekend toen hij medische hulp nodig had en de hulpdiensten in België belde vanwege hevige pijn op de borst. Een ambulance arriveerde met spoed, maar bij aankomst troffen ze de man aan, liggend op de grond naast zijn auto.

Te laat

Ondanks hun uiterste inspanningen om hem te reanimeren, was het al te laat. De politie concludeerde dat de man op een natuurlijke manier was overleden. Het hartverscheurende verhaal van deze man wordt nog erger als we inzien dat hij sinds april dakloos was en geen vaste woonplaats had.

Wat er precies is gebeurd waardoor hij op straat is komen te wonen is niet precies duidelijk. Er wordt gezegd dat hij zijn huis is kwijtgeraakt na een conflict over de hypotheek maar de feiten blijven vaag.

Hulp

Een lichtpuntje in dit verhaal was de ontmoeting met Gerero van der Heijden uit Eindhoven, die Peter slechts een week voor zijn overlijden leerde kennen bij de Achelse Kluis. Van der Heijden besloot om de man te helpen en zocht contact met verschillende instanties om hem de hulp te bieden die hij nodig had.

Het droevige dee van deze situatie wordt duidelijk als we horen dat ondanks de inspanningen vriendelijk man, er weinig tot geen hulp werd geboden aan de dakloze man. Gerero van der Heijden slaagde erin om een tijdelijke opvangplaats te regelen voor de man bij Fazenda, een leefgemeenschap in de Achelse Kluis die in de eerste plaats bedoeld is voor ex-verslaafden.

Eten en een plek om te kunnen slapen

De man zelf was echter geen ex-verslaafde. Jan Cosemans, een begeleider in Fazenda, legt uit dat ze van de situatie van de man hoorden en vastbesloten waren om hem te helpen. Ze boden hem onderdak en eten aan met de hoop dat hij snel weer zou herstellen. Peter liet echter een tijd niets meer van zich horen.

Op zaterdag zou de dakloze Peter zich bij Fazenda melden maar dat moment is nooit gekomen. Hij reageerde niet op berichten en nam de telefoon niet op. Later, tot hun grote verdriet, hoorden Cosemans en Van der Heijden dat Peter was overleden.

Scroll naar boven