Paul (71) wil contant geld afhalen bij de bank, maar krijgt geen cent

Paul (71) wilt contant geld afhalen bij de bank, maar krijgt het

De 71-jarige Paul Devoght uit het Belgische Turnhout wil 4.000 euro aan contact geld afhalen bij de bank. Hij krijgt echter geen cent, omdat hij niet wil verklaren waar hij dat geld voor wil gaan gebruiken. Paul is laaiend.

Geld

De zeventiger noemt het een schande: ”Ik word behandeld als een crimineel!”. Econoom Pascal Paepen stelt dat mensen in de toekomst vaker gaan moeten vertellen waar ze contant geld voor nodig hebben.

De reden hiervan is volgens Paepen dat banken vrezen beschuldigd te worden van het meewerken aan activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Dan hoeven we je verder niet uit te leggen wat daar precies mee bedoeld wordt, denken we.

Paul (71) wilt contant geld afhalen bij de bank, maar krijgt het

Kleinzoon

Tegen het Nieuwsblad vertelt Paul dat hij gisteren naar het feestje van zijn kleinzoon is geweest. Die is 18 jaar jong geworden en heeft van zijn opa 4.000 euro verjaardagsgeld gekregen.

”Dat heb ik nu van een vriend moeten lenen, omdat de bank het me niet wil geven. Ik heb geld genoeg op mijn rekening bij de bank (Argenta red.).”

”Ze willen mij het niet geven, omdat ik op het kantoor moest verklaren waarvoor ik het nodig heb. Ik had kunnen zeggen dat het voor mijn kleinzoon is, maar de bank heeft niets te maken met mijn privéleven.”

Tegenvoorstellen

Maar heeft de bank het dan echt geweigerd? ”Er werden mij tegenvoorstellen gedaan. Ik mocht het wel uit een geldautomaat halen. Dat kan voor een maximumbedrag van 650 euro per dag.”

”Dan zou het zeven dagen duren eer ik 4.000 euro heb. Dat is toch zwaar belachelijk!? Ze wilde me het geld wel geven, maar dan moest ik een factuur of offerte kunnen overleggen. Ze wilden exact weten wat er met dat geld zou gebeuren. Ik ben echt in shock.”

”Wat is dat allemaal voor onzin? Ik heb hard gewerkt en kan nu niet aan mijn centen. Dit is echt schandalig. Ik heb er geen andere woorden voor.”

Waakzaam

In een reactie wijst Argenta (de bank) op de antwitwaswetgeving. ”Wij hebben een waakzaamheidsplicht. Wij willen niet dat er misbruik wordt gemaakt van het financiële systeem. De medewerking van de klant is dus echt een voorwaarde voor onze bank om zijn diensten te kunnen aanbieden.”

Paul (71) wilt contant geld afhalen bij de bank, maar krijgt het

Pascal Paepen zegt: ”Banken moeten inderdaad waakzaam zijn. In zekere zin kunnen ze dus zo je privéleven in. Banken zijn steeds meer op hun hoede, want als ze niet oplettend genoeg zijn geweest en daardoor de financiering van illegale praktijken niet hebben kunnen voorkomen, volgt een boete.”

Overschrijven is beter

Volgens Paepen had Paul er verstandiger aan gedaan het geld gewoon over te schrijven. ”Want als zijn kleinzoon nu met 4.000 euro naar de bank gaat, wil de bank weten waar dat geld vandaag komt. Dan moet de kleinzoon daar uitleg over gaan geven.”

”En dan rest er nog een vraag, want hoe kan de kleinzoon bewijzen dat hij het geld inderdaad van zijn opa gekregen heeft?”

Het originele artikel lezen? Dat kan door op onderstaande tweet (X) te klikken:

Scroll naar boven