Pascal uit Zeeland sloot zich aan bij de Russen maar vindt het niet meer leuk

Pascal uit Zeeland sloot zich aan bij de Russen maar vindt het niet meer leuk

Na de invasie van Rusland in Oekraïne hebben verscheidene Nederlanders zich naar het front begeven om bijstand te verlenen aan Oekraïne. Aan de kant van de Russen doet er echter ook een Nederlander.

Pascal Hillebrand uit Axel, Zeeland, doet mee aan de zijde van de Russen. Vol goede moed begon hij aan Poetins ‘speciale militaire operatie’.

Boos op de overheid

‘In de verte dreunt het, artillerie aan het werk,’ noteert Pascal Hillebrand op 21 februari 2022, de avond voorafgaand aan de invasie. Op dat moment verblijft de Zeeuwse vrachtwagenchauffeur al vijf jaar met zijn vriendin, kinderen en honden in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, in Oost-Oekraïne.

In 2017 vertrok hij overhaast uit Nederland, waar hij een conflict had met de Landmacht en zich steeds meer ergerde aan de overheid.

Te midden van pro-Russische rebellen voelt hij zich op zijn plek. Hij verklaart aan een Russisch televisiestation dat mensen nog steeds naar elkaar omkijken, en Poetin is zijn held.

Gaat niet zoals gepland

Maar de Russische inspanningen om Kiev binnen drie dagen te veroveren mislukken. Poetin maakt het strafbaar om de ‘speciale militaire operatie’ een 00rlog te noemen, maar Hillebrand doet toch toch.

Hij wordt gearresteerd door de veiligheidsdienst waar hij zo dol op is. Hij krijgt vragen over wie hem allemaal steunt in ons land en mag na een dag weer vertrekken. ”Nog nooit zo nerveus geweest! Mijn toekomst ging af van een stukje technologie en de interpretatie van een jonge gast.”

Augustus 2022

In augustus 2022 staat hij klaar om naar het front te gaan. Hij bedelt bij pro-Russische Nederlanders supporters om geld, want de troepen hebben behoefte aan een voertuig om mensen af te voeren.

Pascal maakt zijn gezin duidelijk dat hij weinig thuis zal zijn. Al na twee dagen beland hij in het ziekenhuis. Zijn onderbeen is geraakt door een granaatscherf. Hij herstelt traag en in november is zijn been nog steeds niet genezen. Hij moet elke dag van verband wisselen.

‘Bedrijfsongevallen’

Volgens Pascal is het aan het front ‘vies, koud en nat’. Zijn eenheid verliest steeds meer mensen, zoals een commandant. ”Het enige dat is teruggevonden, is zijn hoofd.”

Pascal vindt het inmiddels helemaal niet meer leuk om soldaatje te spelen en zou graag zien dat het allemaal voorbij is in Oekraine. Toch plaatst hij een paar dagen geleden een foto van zandzakken met pijlen in de richting Amsterdam en Berlijn.

Een kleine groep Nederlandse fans, die Pascal een held vinden, kan niet wachten tot Rusland het Westen omver werpt. Dat schijnt de bedoeling te zijn.

”De Russische vlag ligt al klaar hier”, juicht Liesbeth Blanken uit Zwanenburg. Een andere pro-Rus heet Matthijs Hidding uit de Noordoost-polder. Hij loopt in zijn vrije tijd met een airsoft-kalasjnikov door de Nederlandse bossen. Daar oefent hij.

Paspoort!

Pascal Hillebrand is helemaal idolaat van Rusland en van Vladimir Poetin. In Nederland kun je vijftien jaar de cel in als je jezelf aansluit bij een vreemde krijgsmacht.

Dat geldt echter alleen als Nederland met dat land in 00rlog is. Dat is nog niet het geval. Of Hillebrand ooit terugkeert naar Nederland? ”Eindelijk heb ik hem”, zegt hij terwijl hij het paspoort van de Russische Federatie omhoog houdt. Pascal is nu echt Rus.

 

 

Scroll naar boven