Pas 2 jaar oud en nu al 12 gaatjes: Shanoa ging veel te laat naar de tandarts

Pas 2 jaar oud en nu al 12 gaatjes: Shanoa ging veel te laat naar de tandarts

Tandartsen zien in toenemende mate gaatjes in gebitten van kinderen. Dat is natuurlijk niet best. Baby’s en peuters zouden volgens artsen, onderzoeken en brancheorganisaties dan ook eerder en vaker een bezoekje moeten brengen aan de tandarts.

Tandarts

Het is bekend dat steeds meer mensen een bezoek aan de tandarts overslaan. Dit is voornamelijk zo vanwege de kosten. Ook zijn er steeds meer mensen die geen aanvullende tandverzekering hebben.

Zij kunnen, of willen, dat niet betalen. Het zorgt ervoor dat een steeds meer mensen de halfjaarlijkse controle overslaan. Dat is niet goed. En al helemaal niet voor kinderen.

Shanoa

Dat je als volwassene niet naar de tandarts gaat, mag je helemaal zelf weten. Maar dat mensen hun baby’s en peuters er niet heen brengen, is heel erg.

Shanoa is inmiddels 2,5 en is recent pas voor het eerst naar de tandarts geweest. Het arme meisje heeft dan al 12 gaatjes. Dat is te gek voor woorden.

Pas 2 jaar oud en nu al 12 gaatjes: Shanoa ging veel te laat naar de tandarts

Papjes met suiker

Moeder Melany van der Land verklaart tegen RTL Nieuws: ”Ik heb haar vanaf kleins af aan papjes met suiker gegeven, melk met suiker en zoete siroopjes. Eigenlijk meer babyproducten waarvan ik niet wist dat er zoveel suiker in zat.” Dat dit gewoon op de verpakking staat, wist Melany ook niet.

Het gevolg is dat haar dochtertje met 12 gaatjes rondloopt en dat sommige melktandjes bijna zwart zijn. Het zijn melktandjes maar dat maakt niet uit.

Zorgelijk

Mondhygiënist Jessica de Mutsert noemt het onzettend zorgelijk. ”We zien heel veel kinderen met gaatjes. Die soms ook echt heel veel pijn hebben.”

Een verwaarloosd melkgebit kan permanente gebitsschade opleveren. Het advies is om snel naar de tandarts te gaan als jouw kind zijn/haar eerste tandjes krijgt.

Beeld: Screenshots video RTL Nieuws.

 

Scroll naar boven