Papegaai Coco moet weg bij vrouw (87) in zorgcentrum: ”Dit is mensonterend”

Wijkzorgcentrum reageert op afpakken papegaai Coco van mevrouw Jansen (87)

Meer dan 35 jaar deelden mevrouw Jansen (87) en haar papegaai Coco lief en leed. Het dier betekent alles voor de vrouw. Nu de dokter stelt dat het een ‘aflopende zaak’ is, moet Coco van het Wijkzorgcentrum in Landgraaf weg. ”Neem Coco niet mee! Coco, kom terug!”

Het nichtje van mevrouw Jansen vertelt aan De Telegraaf dat haar tante in 2019 in Wijkzorcentrum Heerveld kwam wonen.

De papegaai mocht destijds mee, al werden daar heldere afspraken over gemaakt. Ze moest zelf voor het dier zorgen en om te verhinderen dat mensen Coco zouden ruiken, moest het raam open.

‘Spring uit het raam’

Mevrouw Jansen probeert er alles aan te doen, maar vanwege haar gezondheid is ze steeds minder goed in staat om dit te regelen.

Sinds mei dit jaar hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden. Het management van Meander, de organisatie die het wijkzorgcentrum beheert, is het zat.

Zij vinden dat de ‘gezondheid van medewerkers en de vrouw zelf’ in het geding is. Daarom achter zij het beter dat Coco nu weggaat.

Maar of het voor mevrouw Jansen daadwerkelijk beter is, valt te betwijfelen. Sinds mei eet en drinkt de vrouw heel slecht. Volgens het nichtje komt dat door de stress.

”Ze is zeer mager en weegt hooguit 40 kilo. Ze heeft wel eens gezegd dat ze uit het raam zou springen als Coco echt weg zou moeten.”

Definitief besluit

Hoe dan ook, het management wil niet van wijken weten. Coco moet verdwijnen. Het nichtje schakelt Danny de Jong in uit Bocholtz. Hij is een dierenliefhebber die zich inspant om de vogel een nieuw thuis te geven bij de andere papegaaien in zijn opvang.

Afgelopen donderdag was het zo ver. Maar op die dag kwam ook de dokter langs bij mevrouw Jansen. Die laat weten dat de vrouw niet lang meer te leven heeft.

De Jong gaat langs om Coco mee te nemen. Wat hij ziet zal hij nooit meer vergeten. ”Ik kwam binnen en mevrouw lag heel ongelukkig in bed te schreeuwen. ‘Neem Coco niet mee! Coco kom terug, je hebt toch niets misdaan?”

Mensonterend

Het zijn woorden die De Jong in zijn hart raken. Het geschreeuw van mevrouw Jansen ging door merg en been. Uiteindelijk neemt hij Coco met tegenzin mee.

Mensonterend: Papegaai Coco moet weg bij terminale vrouw (87)
Archiefbeeld, niet Coco

Maar sinds dat moment grijpt de situatie hem ontzettend aan. ”Als ze mijn dieren zouden afpakken in mijn laatste weken, geef me dan maar gelijk een spuitje.”

”Het was mensonterend. Ze waren 35 jaar samen en haar beste vriend wordt zonder emoties van haar afgepakt. Ze had er niets over te vertellen.”

Op bezoek

Gistermiddag is De Jong teruggegaan met Coco. Hij heeft mevrouw Jansen een uurtje bezocht zodat ze haar maatje kan zien en knuffelen.

Zodra mevrouw Jansen haar geliefde papegaai ziet, verzamelt ze al haar kracht en komt zo snel mogelijk met haar rollator naar Coco ziet.

Een uur lang zijn de twee onafscheidelijk. De Jong is van mening dat Coco niet afgepakt mag worden. ”Ik heb beloofd dat ik dagelijks een uurtje op bezoek kom. Dat zal ik doen totdat ze haar ogen sluit.”

Meander wil niet reageren

In de tussentijd heeft de Telegraaf getracht contact op te nemen met Meander. Dat is niet gelukt. Ze kunnen wel een iemand een dier afpakken, maar voor lastige vragen is de organisatie niet te bereiken.

De woordvoerder is ‘op vakantie’ en daarom moet er mail gestuurd worden. Maar op vragen in de e-mail heeft Meander niet gereageerd.

Omdat wij mevrouw Jansen een hart onder de riem willen steken en we het schandalig vinden vragen we je eenmaal om in actie te komen. Stuur Meander daarom zelf een e-mailtje naar [email protected]

Houd het aub wel netjes 🙂

Scroll naar boven