Paniek in Ter Apel: ”Mensen met steekwapens voor het azc”

Politie waarschuwt: gigantische asielcrisis op komst

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde is in alle staten. Volgens Velema lopen er ”mensen met steekwapens” voor het aanmeldcentrum in Ter Apel rond. Het terrein is aangewezen als ‘hoogrisicogebied’.

De burgervader eist van het kabinet dat er de komende dagen actie wordt ondernomen in de vorm van maatregelen die ontlastend werken. Mocht dat niet gebeuren, dan dreigt een gedeeltelijke sluiting.

Paniek in Ter Apel: ''Mensen met steekwapens voor het azc''

Noord-Afrikanen het probleem

Het toenemende geweld wordt volgens de burgemeester vooral veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen in Noord-Afrika. ”Zij lopen mee in het asielproces, verblijven in Ter Apel, en zijn verantwoordelijk voor winkeldiefstallen, overlast en ook diefstal bij andere asielzoekers. Dan stelen ze bijvoorbeeld hun telefoon, en dat leidt dan tot opstootjes.”

Geïmproviseerde steekwapens’

Volgens Velema lopen sommige asielzoekers met geïmproviseerde steekwapens rond zoals scharen. Wat de burgervader ook zorgen baart is dat er verleden week tenten zijn weggehaald, waarbij een enorme hoeveelheid tentharingen ontbrak. Gevreesd wordt dat deze als wapens worden gebruikt.

Er moet snel verbetering komen. ”Kabinet, provincies en gemeenten moeten de komende dagen stappen nemen. Twee derde van de gemeenten doet nog steeds niet aan opvang. Wij hebben in het noorden ondertussen een noodverordening in voorbereiding, die ook voorziet in het gedeeltelijk sluiten van het aanmeldcentrum hier. Dat is dan een beslissing van de voorzitter van de Veiligheidsregio hier, in nauwe samenspraak met mij. Het moment dat dat aan de orde is, komt wat mij betreft dichterbij.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven