Ouderen moeten gaan kiezen: rijbewijs inleveren, of een peperdure test afleggen

Ouderen moeten gaan kiezen: rijbewijs inleveren, of een peperdure test afleggen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) krijgt steeds meer 75-plussers op bezoek die letterlijk een gevaar op de weg zijn. Bij het CBR mogen ze kiezen: direct hun rijbewijs inleveren, of een test afleggen om te zien of ze nog wel op de weg horen.

Meer ouderen naar CBR

Vorig jaar legden bijna 1.600 ouderen een rijvaardigheidstest af om daarom hun rijbewijs te kunnen behouden. Ongeveer een derde van hen was ouder dan 85 jaar. In 2022 werden er 1.436 ouderen doorgestuurd. Het gaat dus om een stijging van meer dan tien procent.

Ouderen moeten gaan kiezen: rijbewijs inleveren, of een peperdure test afleggen

Wanneer ouderen ervoor kiezen om hun rijbewijs te willen behouden, zullen ze een zogenaamde rijtest moeten afleggen. Die is niet goedkoop.

Omstandigheden

De test bestaat uit een theorie- en praktijkexamen en kost meer dan 400 euro. Een groep ouderen heeft nu advocaten in de arm genomen. Zij spreken van leeftijdsdiscriminatie. Verkeersrechtadvocaat Joris van ’t Hoff vindt dat de autoriteiten beter moeten kijken naar omstandigheden van iemand rijgedrag.

Daarmee moet het aantal ouders dat naar het CBR wordt doorgestuurd drastisch verminderd worden. Van ’t Hoff vindt ook dat de politie soms gemeen is.

Hij draagt een voorbeeld aan van een man op leeftijd die toen het waaide per ongeluk met zijn voertuig op het fietspad stond. De man had een verkeersbord niet gezien.

Volgens de raadsman is de politie veel te ver gegaan. De man moest een oogtest ondergaan en moest zijn rijbewijs inleveren. ”Dit was bij een dertiger waarschijnlijk niet gebeurd.”

Scroll naar boven