Ouderen in verzorgingstehuis moeten gaan betalen voor een kopje koffie

Ouderen in verzorgingstehuis moeten gaan betalen voor een kopje koffie: ''Restaurantprijzen''

In Rijswijk hebben bewoners van huurwoningen flink de pee in. Sinds 1 november vorig jaar is de koffie in het naastgelegen verpleeghuis niet langer gratis. Ouderen en bejaarden voelen zich gedupeerd: ”Ons wordt een gezellig uurtje afgenomen.”

Betalen voor koffie en thee

De bewoners van meer dan zeventig huurwoningen, oorspronkelijk bestemd als aanleunwoningen, waren verbaasd toen ze te horen kregen dat de koffie en thee voortaan niet meer gratis zijn in woonzorgcentrum Florence. Daar moet dus nu flink voor betaald worden.

Ouderen in verzorgingstehuis moeten gaan betalen voor een kopje koffie: ''Restaurantprijzen''

En dat is nog niet alles, want het is heden ook niet langer toegestaan om eigen eten en drinken mee te brengen. Florence heeft een bord neergezet waarop dat vermeld wordt.

Restaurantprijzen

Voorheen konden de ouderen genieten van een lekker kopje koffie waarvoor niets betaald hoefde te worden. Nu kost een kopje koffie maar liefst 2,50 euro.

De prijs van thee bedraagt 1,75 euro en wie alleen water wil is daar 1,25 euro voor kwijt. Henny van der Horst (87) is erg boos. ”Dit zijn restaurantprijzen!”

Ze is enorm gepikeerd. Ook het feit dat mensen geen eigen eten meer mee mogen nemen raakt haar. Er mag alleen gebak worden gekocht. ”Mensen die zelf koekjes meebrachten, werden terechtgewezen”, zo vertelt Henny tegen De Telegraaf.

Ontmoetingsruimte leeg

De ontmoetingsruimte zat voorheen gezellig vol. Ouderen die elkaar onder het genot van een kopje koffie ontmoetten, zijn er nu niet meer te vinden. Volgens Henny komt dat doordat er nu betaald moet worden voor eten en drinken. ”Dit moet je niet doen!”, verzucht ze.

Iemand die ook teleurgesteld is, is de 74-jarige Ella. ”Ik drink altijd thee, maar neem mijn eigen zakje mee. Ik moet 1,75 euro betalen voor een bekertje met heet water. Voor mij is dat heel veel geld.” Ella is ook sip dat de maaltijden ineens 60 procent duurder zijn geworden.

Florence reageert

Florence heeft inmiddels gereageerd op de ophef en stelt dat de aanleunwoningen ‘zelfstandige huurwoningen’ zijn en dat deze huurders geen recht hebben op gratis koffie en thee. ”Zorggeld uit de Wet langdurige zorg is bestemd voor bewoners van ons verpleeghuis.”

De bewoners zijn ontstemd over de deze reactie. ”Ons is nooit verteld dat dit geen aanleunwoningen meer zijn. Dit is een commercieel besluit over de ruggen van ouderen.”

Politiek boos

In de politiek heeft men inmiddels meegekregen wat er aan de hand is. De fractie Rijkswijks Belang heeft er geen woorden voor.

”Het gezamenlijk koffiedrinken draagt bij aan het voorkomen van eenzaamheid.” Inmiddels is het college verzocht om een gesprek aan te gaan met Florence, om dit op te lossen.

Wat vind jij van dit besluit? Laat het weten in de reacties en deel dit op Facebook zodat meer mensen het kunnen lezen!

Scroll naar boven