Ouderdomsjeuk: Wat is het en hoe kun je ervan afkomen?

silver-colored ring

Jeuk kan soms nog erger zijn dan pijn, wordt weleens beweerd. De drang om te krabben is sterk, maar we weten allemaal dat het beter is om dat te vermijden. Naarmate je ouder wordt, kun je echter steeds vaker last krijgen van jeuk. Maar waarom krijg je op latere leeftijd steeds vaker last van jeukende huid? En, nog belangrijker, wat kun je eraan doen?

Wat is ouderdomsjeuk?

Veel mensen ervaren jeuk naarmate ze ouder worden. Dit kan op een specifieke plek zijn, zoals de rug, of zich over het hele lichaam verspreiden. Als je langdurig last hebt van jeuk zonder een medische oorzaak, noemen we dit verschijnsel “ouderdomsjeuk” of “pruritus senilis”.

Als je ook een jaartje ouder bent en je huid begint steeds vaker te jeuken, weet dan dat je niet de enige bent: meer dan de helft van de mensen boven de zestig heeft hier last van.

Wat veroorzaakt het?

Er zijn diverse mogelijke oorzaken van ouderdomsjeuk, die we kunnen onderverdelen in interne en externe oorzaken. Externe oorzaken hebben te maken met droge lucht en overmatig gebruik van zeep en heet water, wat de huid kan uitdrogen. Interne factoren zoals uitdroging kunnen ook leiden tot vochtverlies in de huid.

Helaas neemt de talgproductie van de huid af naarmate je ouder wordt, wat kan leiden tot huidproblemen zoals rimpels, groeven en, jawel, jeuk.

Wat kun je eraan doen?

Helaas kun je niet altijd invloed uitoefenen op de oorzaken, maar je kunt je huid wel een handje helpen. Vermijd bijvoorbeeld zoveel mogelijk zeep en neem geen al te hete douches. Je kunt eventueel een hydraterende crème gebruiken om je huid te verzachten. Let er echter op dat de crème geen parfum bevat, omdat de alcohol hierin je huid juist verder kan uitdrogen.

Scroll naar boven