Oud-tennisster: ’Jeugdcoach mishandelde mij 400 keer, vaak drie keer per dag’

tennis ball on tennis court

Angelique Cauchy, een Tennister uit Frankrijk was vooral toen ze jong was een van een van de grootste tennis talenten in Frankrijk. Ze werd echter nooit succesvol en dat kwam onder andere omdat ze mishandeld werd door een man die haar trainer was.

Deze week legde Angelique Cauchy getuigenis af in een rechtszaak tegen haar voormalige coach, Andrew Geddes. Geddes werd in 2021 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar na schuldig te zijn bevonden aan de verkrachting en seksuele mishandeling van vier meisjes tussen 12 en 17 jaar oud. Het heftige verhaal van Cauchy kwam pas later aan het licht.

De tennisser is nu 36 jaar en laat weten „vierhonderd keer verkracht te zijn in iets meer dan twee jaar tijd. Soms wel drie keer per dag. Ik dacht vaak aan zelfmoord plegen.” Ook zegt ze dat ze het gevoel had alsof ze in een gevangenis zat. „Ik kon er niet uit.”

Titels

Cauchy vertelde dat ze in 1999 begon te werken met Geddes (nu 55 jaar) en beweerde dat het vrijwel onmiddellijk begon. Ze was destijds pas twaalf jaar oud. „Ik zei tegen hem: ’Nee, dat moet je niet doen, het is niet goed, ik wil het niet.’ Hij antwoordde dan met: ’Weet je, het gebeurt soms in relaties tussen coach en pupil. We brengen veel tijd met elkaar door, het is normaal.’”

Verder benadrukt Cauchy dat ze niet het enige meisje was dat misbruikt werd door Geddes. „Het was bekend in de tenniswereld dat zijn gedrag rondom jonge meisjes ongepast was. Toen een vrouw bij de voorzitter van de club klaagde dat hij tegenover jongeren verbaal en fysiek geweld had gebruikt, was het antwoord: ’Ja, maar hij brengt ons titels.’”

Scroll naar boven