Opnieuw bewijs: 4-daagse werkweek is hét geheim voor een gelukkiger leven

Heb jij er ook zo’n hekel aan dat je werkweek begint op een maandag? Dan ben je vast en zeker niet de enige. Wetenschappers hebben onderzocht dat het werken van een 4-daagse week ons allemaal gelukkiger en gezonder zou maken.

Minder lange werkweek

In een rapport dat eerder dit jaar door het New Economics Forum werd gepubliceerd, vertelden campagnevoerders dat we hetzelfde betaald zouden moeten worden als nu, maar één dag minder zouden moeten werken. “Minder uren staan ​​heel hoog in verband met lagere negatieve effecten en ze bieden ook verbeteringen in het welzijn van werknemers, gendergelijkheid en productiviteit,” vertelden ze.

“We pleiten voor een kortere werktijd met hetzelfde salaris”, vertelde Aidan Harper van de NEF aan New Scientist. De groep beweerde dat werken tussen 40 en 60 uur per week slecht was voor zowel de mentale als fysieke gezondheid.

Gemiddelde werkweek

Heb je het gevoel dat je je leven op kantoor hebt doorbrengt? Nou, dat doe je ook! Gemiddeld brengen Britten meer tijd door op kantoor dan wie dan ook in Europa. Denemarken werkt het kortst, namelijk slechts 37 uur en 48 minuten.

Wetenschappers van de Australian National University hebben ontdekt dat je tot 40 uur per week kunt werken voordat het een negatief effect op je leven begint te hebben.

Meer werken is slecht voor het milieu

Maar het zijn niet alleen de gezondheidsproblemen die komen met zo veel werken dat kan worden verbeterd. Experts geloven ook dat we het milieu verpesten door zo veel te werken.

Wetenschappers van Chalmers University of Technology in Zweden vonden dat de invoering van een 4-daagse week de uitstoot met 16 procent kon verminderen. De belangrijkste reden hiervoor is omdat we minder inkomsten zouden hebben voor milieuonvriendelijke dingen.

Maar we zouden ook minder (auto)rijden en mogelijk minder elektriciteit gebruiken om kantoren en bedrijven van stroom te voorzien.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven