Opletten: Dit is wanneer je het Noorderlicht weer kunt zien

Opletten: Dit is wanneer je het Noorderlicht weer kunt zien

Liefhebbers van het noorderlicht konden gisteravond hun harten weer ophalen. Het natuurverschijnsel was op meerdere plekken in Nederland te zien.

Het verbaasde veel mensen, want in de weerberichten was het niet aangekondigd. Dat was in februari van dit jaar anders.

Op 27 en 28 februari jongstleden was het noorderlicht namelijk ook al te zien. Het zorgde voor schitterende plaatjes. Veel mensen deelden de beelden.

Bewolking

Gisternacht was het dus weer raak. Al moesten de mensen die er voor opbleven er wel wat moeite voor doen. Bewolking gooide roet in het eten.

Sommige mensen hadden echter geluk en konden alsnog mooie beelden schieten van dit weerfenomeen. Hieronder zie je enkele foto’s.

Boven Nijmegen was het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, rond 22.10 uur te zien. Wouter van Bernebeek noemt “ongekend fraai” en kon het uiteraard niet laten om er een foto van te maken:

Ook in Leeuwarden is het gespot. Ene Sander Akkerman kon het vastleggen via de camera van zijn videodeurbel:

Vanavond weer kans

Voor degenen die het gisteren gemist hebben: er is een kans dat het noorderlicht vanavond weer te zien is. Dat zou dan in de noordelijke provincies moeten gebeuren.

Helemaal zeker is het echter niet. Maar goed, dat was het gisteren ook niet. Voor de liefhebbers leggen we onderstaand uit hoe het noorderlicht/poollicht eigenlijk ontstaat. De informatie is afkomstig van Weer.nl

Ontstaan

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, die afkomstig zijn van de zon. Deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd.

Wanneer deze deeltjes in de atmosfeer terecht komen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierbij komt energie vrij en dat resulteert in de kleuren van het noorderlicht.

Bijna nooit in Nederland

Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar. Soms wordt noorderlicht verwacht, maar is het niet met het blote oog zichtbaar.

Daarom moet het volledig donker zijn en wordt het over het algemeen alleen tussen september en april waargenomen.

Scroll naar boven