Ophef over ‘racistische’ kroepoek-verpakking Lidl

Ophef over 'racistische' kroepoek-verpakking Lidl

Er is ophef ontstaan over de verpakking waarin kroepoek wordt aangeboden in supermarkten van Lidl. Op de zak is een stukje kroepoek te zien, met een hoed en een snorretje. ‘Onvergeeflijk en bovendien een pijnlijke vorm van stereotypering’.

De Nieuws BV op NPO Radio één besteedde er vanmiddag volop aandacht aan. Volgens de publieke omroep gaat het om een ‘stereotyperend beeld van Aziaten’. In de uitzending wordt Wesly Ye, van Asian Raisins telefonisch om zijn mening gevraagd.

Asian Raisins is trouwens een collectief van voornamelijk Nederlandse Aziaten dat streeft naar een inclusief Nederland vrij van racisme, xenofobie of racistische stereotypen. Dat melden ze tenminste op hun website. In het verleden hebben ze met succes geklaagd over andere producten. Trots wordt er bijvoorbeeld gemeldt dat Action ‘Filipino-koekjes‘ een andere naam heeft gegeven.

Wesly is niet blij met de kroepoekverpakking. “Beeldvorming kan uitgroeien tot stereotype en uiteindelijk tot racisme”, zegt hij. Het is niet bekend of Lidl inmiddels diep door het stof is gegaan vanwege deze ver-schri-ke-lijke misstanden en de verpakkingen aan gaat passen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven