Opgelet: In dit populaire vakantieland heerst een enorme kwallenplaag

Opgelet: In dit populaire vakantieland heerst een enorme kwallenplaag

Wie momenteel in Frankrijk verblijft of er in de komende dagen naar toe rijdt, moet goed opletten. Op dit moment wemeldt het langs de Middellandse Zeekust van de kwallen. Een beet kan flinke gevolgen hebben: Wekenlange jeuk en pijn.

Van de stranden van Nice en Cannes tot aan Saint-Tropez: de Pelagia Noctiluca-kwal alias de parelkwal duikt massaal op. De tentakels kunnen wel 40 centimeter lang worden.

De kwal ziet er schitterend uit, maar is helaas ook erg giftig. Op diverse handen hijsen strandwachten daarom de paarse vlag.

Daarmee worden badgasten attent gemaakt op de aanwezigheid van ‘gevaarlijke dieren’. Zelfs op televisie wordt er gerept van een invasie langs de kust. ”Er zijn tientallen gezien, in Antibes, Nice, Saint-Raphael, kortom: overal!”

Op een speciale website wordt bijgehouden waar de dieren zich momenteel bevinden. Vrijwel de voltallige strook die van Saint-Tropez tot aan Monaco loopt is rood gekleurd.

Parelkwal

De parenkwal is geen onbekende in de Middellandse Zee. In de zomer komt hij geregeld voor aan de Italiaanse, Spaanse en de Franse kust.

Dat wordt onder meer veroorzaakt door de watertemperatuur, de windrichting en de aanwezigheid van voedsel. Het dier bezit net als andere kwallen netelcellen waarmee het gif in mensen wordt gespoten. Een steek van een kwal kan ontzettend vervelend uitpakken.

Je kunt last krijgen van jeuk en pijn, die soms wekenlang kan aanhouden. En op je huid kunnen blaasjes verschijnen die er uitzien als brandw0nden.

Wat moet je doen?

Wanneer je wordt geprikt door een dergelijke kwal, moet je de plek direct schoonwassen met zeewater. Je moet er niet met je handen aan zitten. Azijn en water met citroen werken ook goed.

Wanneer er nog restjes van de tentakels zichtbaar zijn op de huid, moeten die worden verwijderd met een pincet. Daarna is het een kwestie van desinfecteren. Wanneer het branderige gevoel twee dagen aanhoudt, is het verstandig om direct naar een arts te gaan.

Plassen?

Veel mensen denken dat wanneer je urineert over een kwallenbeet, dit helpt. Specialisten helpen die fabel meteen uit de wereld: ”Het is onzin en helpt helemaal niet.”

Pelagia noctiluca

 

Scroll naar boven