Opa (71) met uitgezaaide leukemie heeft nu nergens meer last van

Opa (71) met uitgezaaide leukemie geneest zonder chemo

Een 71-jarige grootvader met uitgezaaide leukemie heeft onthuld dat hij nergens meer last van heeft. Dat is bijzonder, zeker omdat de man geen chemotheraptie heeft ondergaan.

Stephen Cossins uit Amersham, Buckinghamshire, kreeg de diagnose chronische lymfatische leukemie (CLL) in 2016. Deze vorm treft jaarlijks enkele honderden mensen in Nederland.

Totale shock

Tegen Daily Mail vertelt Stephen dat de diagnose voor hem als een totale schok kwam. ”Ik had geen symptomen en had ook helemaal nergens last van.”

”Ik ben ook een ‘goed’ persoon geweest in mijn leven. In meer dan 20 jaar heb ik zelfs geen enkele vrije dag opgenomen. Je denkt altijd dat het k-woord andere mensen overkomt.”

”Toen ik het te horen kreeg dacht ik: dat was het dan. Mijn kinderen waren radeloos toen ik het ze vertelde en mijn vrouw werd harder getroffen door het nieuws dan ik. Ze stortte compleet in.”

De opa, die drie kleinkinderen heeft van inmiddels acht, zeven en vier koos ervoor hen niets te vertellen. ”De kinderen zijn nog zo jong, die wil je er niet mee belasten. Je wilt niet dat kleine kinderen zich zorgen maken om hun opa. Dat hoort niet.”

Proef

Maar in 2019 begon de ziekte zich in razend tempo te verspreiden. Stephen verloor veel gewicht en was ontzettend moe en lethargisch.

In november 2019 wordt hij door een consultant uitgenodigd om deel te nemen aan een studie naar een nieuw medicijn. Hij denkt niet dat het iets voor hem is.

”Ik dacht toen dat ik liever standaard chemo wilde, omdat dat nu eenmaal bij iedereen gebeurd. Ik wilde geen proefkonijn zijn, zeg maar.”

De consulent en verpleegsters leggen uit dat de medicatie, als onderdeel van het experiment, ervoor zou kunnen zorgen dat hij binnen twee jaar zou genezen.

”Toen ze me dat vertelden dacht ik: dit is het proberen waard. Ik moest de dobbelstenen gooien en het gewoon proberen.”

Genezen

Nadat hij drie maanden lang driemaal daags Ibrutinib had ingenomen, kreeg Stephen ook Venetoclax. Die jaar geleden is hij gestart met het experiment.

Inmiddels is hij volledig genezen verklaard. ”Het is het beste dat ik ooit heb gedaan. Ik heb nu weer tijd om met de kinderen en kleinkinderen door te brengen.”

”Wat ik echter het mooiste vindt, is dat ik door mijn deelname heb gezorgd dat er in de toekomst misschien wel meer levens gered kunnen worden.”

Scroll naar boven