Op dit populaire strand mag vanaf dit weekend niet meer gerookt worden

https://trendnieuws.nl/roken-op-het-strand-moet-stoppen-wij-willen-een-verbod/

De gemeente Den Haag start vanaf morgen met een opmerkelijke proef. Een deel van het Noorderstrand, tussen de beachclubs Fonk en Hart Beach, wordt rookvrij.

Strand

Het doel hiervan is een schoner en vooral peukvrij strand te realiseren. Volgens wethouder Arjen Kapteijns gaat het om een vrijwillige proef.

Er zal niet ‘achter elk handdoekje met een wapenstok een boa verscholen zitten die gaat controleren’. Kortom: gehandhaafd zal er niet worden.

Op dit populaire strand mag vanaf dit weekend niet meer gerookt worden

Moreel beroep op rokers

De proef valt onder het recent gepresenteerde Aanvalsplan Afval en zal duren tot 31 oktober. Den Haag gaat het dan wel weer groots aanpakken. Met onder meer vlaggen, informatieborden en via social media, worden bezoekers gewezen op het feit dat er niet gerookt mag worden.

”We doen een moreel beroep op rokers en gaan er niet op handhaven. Er is een groot tekort aan handhavers en juridisch is dat ook niet mogelijk.”

Kapteijns verwijst naar andere gemeenten, respectievelijk Noordwijk en Renesse. ”Die hebben ook een stuk strand rookvrij gemaakt. De ervaringen zijn daar overwegend positief. Er wordt daadwerkelijk veel minder gerookt”, aldus een zeer lyrische Kapteijns.

Duizend liter water

Bij de jaarlijkse strandschoonmaak, die vorige maand plaatsvond, opteerde de organisatie ook al voor een rookverbod op de Nederlandse stranden.

Op dit populaire strand mag vanaf dit weekend niet meer gerookt worden

De gemeente wil dat het aantal peuken op het strand en in zee drastisch verminderen. ”Peuken zijn slecht voor het milieu en een zo’n ding kan tot wel 1.000 liter zeewater vervuilen. Het is echt een probleem voor de waterkwaliteit en peuken zijn ook schadelijk voor dieren.”

”Ze zijn ook nog eens ontzettend moeilijk op te zuigen met de Beach Cleaners, die worden ingezet. Ze zijn gewoon te klein.”

TrashUre Hunt begint vanaf vrijdag met het verwijderen van alle peuken op dit deel van het strand zodat ’met een schone lei wordt begonnen’.

”Zij gaan ook de voortgang meten en tellen hoeveel peuken er aan het eind van de proef liggen”, zegt Kapteijns. ”Als de proef een succes is, wordt die wat mij betreft uitgebreid na goedkeuring van de raad.” Bij strandtent Peukie? Dat zou best een optie kunnen zijn…

Scroll naar boven