Op deze plekken is vuurwerk binnenkort helemaal verboden

Zwolle heeft een belangrijke beslissing genomen over vuurwerk. Vanaf de jaarwisseling 2024-2025 mag er geen consumentenvuurwerk meer worden afgestoken in de stad. Dit jaar, met de jaarwisseling van 2023 naar 2024, kunnen Zwollenaren voor de laatste keer zelf vuurwerk afsteken. De gemeente denkt nog na over hoe ze oud en nieuw anders kunnen vieren.

Het besluit van de gemeenteraad

Eind 2022 nam de gemeenteraad van Zwolle al de motie ‘Zwolle Vuurwerkvrij’ aan. In een recente raadsvergadering werd de uitwerking van dit voorstel besproken. Ondanks dat er ruimte was om het vuurwerkverbod af te wijzen, koos een meerderheid van de raad toch voor het verbod.

Alternatieve vieringen

Er zijn nog geen concrete plannen voor een alternatieve viering van oud en nieuw in Zwolle. Sommige partijen in de raad zijn hier teleurgesteld over. Burgemeester Peter Snijders heeft toegezegd om een participatietraject te starten. Hiermee wil hij ideeën uit de samenleving halen over hoe oud en nieuw gevierd kan worden. De burgemeester geeft aan dat deze initiatieven tijd nodig hebben om te ontwikkelen.

Meer gemeenten met vuurwerkverbod

Zwolle is niet de enige gemeente met een vuurwerkverbod. Vorig jaar hadden twaalf gemeenten, waaronder Rotterdam, Nijmegen en Amsterdam, een afsteekverbod. Dit jaar komen daar nog vier gemeenten bij: Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven.

Veiligheid en tradities

De discussie over vuurwerkverboden gaat vaak over veiligheid en het behouden van tradities. Met het verbod wil Zwolle de veiligheid tijdens oud en nieuw verhogen. Tegelijkertijd zoekt de gemeente naar manieren om de traditie van oud en nieuw vieren te behouden, maar dan op een veiligere en misschien wel vernieuwende manier.

De komende jaarwisseling wordt dus de laatste keer dat in Zwolle vuurwerk mag worden afgestoken. Hoe de stad in de toekomst oud en nieuw gaat vieren, is nog de vraag. De ideeën en plannen hiervoor zullen in de komende tijd vorm krijgen.

Scroll naar boven