Ongeziene hittegolven op komst: ”Ik heb dit nog nooit gezien”

Ongeziene hittegolven op komst: ''Ik heb dit nog nooit gezien, het is absurd!''

Soms zijn de weersvoorspellingen een beetje vaag, maar in de ochtenduitzending van Radio538 deelde de bekende meteoroloog Reinout van den Born van weer.nl een wel heel bizarre vooruitblik. Hij stelt dat we deze zomer een ‘ongekende hoeveelheid’ zon krijgen en hittegolven.

Recordbrekende hitte

”We gaan op naar een lange, warme zomer met heel veel zon”, aldus Reinout die ook laat weten dat dit niet tijdelijk zal zijn. ”Als je kijkt naar de komende zes weken, dan verandert er helemaal niets.”

De kustgebieden zullen de eerste weken iets koeler blijven, maar Reinout de meteoroloog voorspelt dat het steeds warmer gaat worden.

Ongeziene hittegolven op komst: ''Ik heb dit nog nooit gezien''

Problemen

Naast een zomer vol extreme hitte, vreest Reinout voor mogelijke droogteproblemen. Dat staat ons echter pas veel later in de zomer te wachten: ”Ik verwacht wel droogteproblemen later in de zomer. Het grondwater zit wel goed, maar je ziet nu ook wel dat de toplaag droog en stoffig wordt.”

Voor Nederland is het niet de eerste keer dat dit mogelijk gaat gebeuren. In 2018 was de zomer extreem droog. Maar nu wordt het dus nog erger. ”De signalen zijn veel sterker.”

“Bizar, ik heb het nog nooit zo gezien. Alles wijst op hetzelfde: alleen maar hogedrukgebieden bij ons in de buurt. En Geen regen.” Reinout maakt duidelijk dat deze zomer niet zomaar een warme zomer zal zijn, maar dat we ons kunnen opmaken voor een bijzonder seizoen.

“We gaan denk ik records verbreken, dat kan de komende weken al gebeuren. Misschien de langste periode zonder regen, en later in de zomer misschien qua temperaturen en droogte.”

Scroll naar boven