Ongediertebestrijders waarschuwen voor massale wespenplaag

Ongediertebestrijders waarschuwen voor massale wespenplaag

Wespen, we worden er allemaal soms helemaal gek van. Dat vreselijke gezoem terwijl je net lekker zit te eten of iets drinkt. Normaliter doen de geel-zwarte beestjes Nederland pas massaal aan in augustus. Dit jaar is alles anders, want volgens ongediertebestrijder Hans van Ruijven is het momenteel al ‘extreem’ met de overlast van wespen.

Dat is te wijten aan de hoge temperaturen en de weersomstandigheden, welke optimaal zijn voor wespen. Vorig jaar was dat veel minder het geval, zo concludeert Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. Hij verwacht dit jaar ”massale overlast.”

Gouden tip

Met zoveel wespen in aantocht, is het belangrijk te weten wat je het best kunt doen wanneer de zoemerige vriendjes in je buurt opduiken. Van Vliet zegt dat je gewoon rustig moet blijven. Je kunt ook een wespenval ophangen, met limonade of andere zoetigheid. ”Hang deze wel een stuk van je terras of tuin af, anders werkt het averechts en trek je de zogeheten werksters juist aan.”

Efficiënt wespen doodslaan

En mocht je een wesp doodslaan, doe dat dan efficiënt. Zorg dat de wesp in één klap dood is en haal een doekje over de plaats van de ’moordaanslag’. De dode wesp triggert namelijk agressie bij zijn of haar broeders en zusters. ”Als een wesp sterft, komt de angel naar buiten en komt er gifstof vrij die andere wespen alert en meer agressief maakt. Daarom doe je er goed aan de plek van de doodgeslagen wesp even nat af te doen”, aldus Van Vliet.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven