Onderzoekers slaan alarm: voortbestaan mensheid in groot gevaar

Onderzoekers slaan alarm: voortbestaan mensheid in groot gevaar

Volgens Israëlische onderzoekers is het voortbestaan van de mensheid in groot gevaar. Zij concluderen dat het aantal zaadcellen in sperma in minder dan 50 jaar met 62 procent is gedaald.

Vruchtbaarheid

De wetenschappers slaan alarm over mannelijke vruchtbaarheid en mannelijke gezondheid in het algemeen. Bij mannen wordt zaadproductie gezien als een indicator voor gezondheid. Een lage productie wordt in verband gebracht met een hoger risico op chronische ziekten, teelbalkanker en een kortere levensduur.

Wetenschappers Hagai Levine en Shanna Shawn stellen dat we ”bezorgd moeten zijn” over hun bevindingen. De trend van achteruitgang is erg duidelijk.”

Sinds 1973 is er een daling van 62 procent in het aantal zaadcellen dat aanwezig is in een gemiddelde ejaculatie. Levine stelt dat vruchtbaarheid begint te dalen wanneer de spermaconcentratie onder de 40 miljoen zaadcellen per millimeter  komt. Met de huidige ingezette daling, zal dat aantal binnen 10 jaar het wereldwijde gemiddelde zijn, aldus Hagai Levine.

”Onze bevindingen zijn als een kanarie in een kolenmijn. We hebben een serieus probleem dat, als het niet wordt opgelost, het voortbestaan van de mensheid in gevaar kan brengen. We roepen dringend op tot wereldwijde actie om gezondere omgevingen te bevorderen en blootstellingen die ons vermogen om ons voort te planten bedreigen te verminderen.”