Onderzoekers slaan alarm: ‘Honden heel slecht voor milieu’

Onderzoekers slaan alarm: 'Honden heel slecht voor milieu'

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben zorgwekkend nieuws bekendgemaakt. Zij stellen dat honden verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fiprionil en imidacloprid in het milieu brengen.

Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht.

‘Zorgwekkend’

De onderzoekers noemen de resultaten ‘zorgwekkend’ en willen dat er internationaal aandacht voor gevraagd wordt. Het zou zelfs zover kunnen komen dat honden verboden worden.

Fipronil is een bestrijdingsmiddel dat in Europa verboden is. Voor imidacloprid geldt een verbod op het bespuiten van de gewassen, omdat het middel onder meer bijen doodt. Desondanks worden bij rioolwaterzuiveringsinstallaties nog steeds hoge concentraties van deze middelen gevonden.

De Wageningse onderzoekers beweren dat de landbouw hier niet schuldig aan is, maar honden dus wel. De stoffen zitten namelijk in antivlooien- en tekenmiddelen.

Schadelijke stoffen

Om tot deze conclusies te komen, werden er monsters afgenomen van hondenhaar, urine en van water waarin honden hadden gezwommen.

Het merendeel van de monsters bevatte de schadelijke stoffen. Omdat vogels uitgekamde haren van honden gebruiken om hun nesten mee te bekleden, zijn honden ook schuldig aan gezondheidsgevolgen van jonge vogeltjes die nog geen beschermd verenlaagje hebben.

De onderzoeksresultaten zijn aangeboden aan internationale onderzoeksgroepen die zich bezighouden met problemen van weglekkende schadelijke stoffen in het milieu. Dat meldt Hart van Nederland.

Scroll naar boven