Onderzoekers doen vreselijke ontdekking in de buik van haai uit Egypte

Een aantal dagen geleden werd de Russische Vladimir Popov (23) levend verslonden door een tijgerhaai, toen de jongen aan het zwemmen was in de zee.

Op beelden die zijn gemaakt door een omstander, is te zien hoe de wanhopige jongen tweemaal om zijn vader roept. Dan slaat de haai toe en trekt hem mee naar de bodem.

Metalen pijpen

Boze Egyptenaren vonden dat de haai moest boeten voor wat zij (het blijkt een vrouwtje) Vladimir had aangedaan. In een bootje gingen ze het water op en vingen het dier met een visnet.

Onderzoekers doen vreselijke ontdekking in de buik van haai uit Egypte

Eenmaal op het strand werd de haai net zo lang met metalen pijpen geslagen, tot ze niet meer leefde. De meute woedende locals voelde zich voldaan. En dat terwijl het beest praktisch gezien in eigen territorium rondzwom en puur handelde op basis van instinct.

Museum

Gisteren zijn specialisten van het Institute of Marine Sciences begonnen met het balsemen van de haai. Hiermee worden de voorbereidingen getroffen om de haai tentoon te stellen in het museum. De autoriteiten hebben bevestigd dat de haai eerst zal worden onderzocht.

In zee werden enkele uren na de aanval de restanten van Popov aangetroffen. Forensische experts melden dat zijn lichaam ‘volledig verscheurd’ was waarbij meerdere lichaamsdelen misten.

Buik

Zo is zijn hoofd van zijn romp gescheurd, was zijn buik opengereten en had de haai zelfs de buikspieren en de handen van de jongen opgegeten.

Volgens de Egyptische nieuwssite Al Arabiya hebben experts het hoofd van Popv, evenals een hand aangetroffen in de buik van het dier.

De overblijfselen van de jongen zullen niet aan de familie worden overhandigd, voordat het complete onderzoek afgerond is.

Nog twee mensen opgegeten

Maar de autopsie heeft nog iets anders uitgewezen. Vorig jaar werden er nog twee mensen door een haai aangevallen op de plek waar ook Vladimir bezweek.

In juli 2002 was de Oostenrijkse toerist Elisabeth Sauer aan het snorkelen toen ze plots werd aangevallen. Ze overleefde dat niet. Op dezelfde dag kwam ook een Roemeense toerist om. Ook hij werd verrast door een haai en levend opgegeten. Tot nu toe was onbekend welke haai hier verantwoordelijk voor was.

Zwanger

Maar nu is dat wel zo. De onderzoekers hebben namelijk uitgevonden dat het om dezelfde haai ging als die Vladimir Popov had opgegeten.

Dmitry Orlov, een bioloog en duikinstructeur in de Rode Zee zegt: ”Vorig jaar was er een zwangere tijgerhaai op dezelfde plek als nu.

”Ze is opnieuw zwanger geworden en omdat ze daardoor niet op volle kracht op vis en andere prooien kan jagen, heeft ze de plek onthouden waar het vorig jaar ‘makkelijk’ was om prooien te vinden.

Een andere expert bevestigt dit. Hij zegt er het volgende over: ”Wanneer haaien klaar zijn om te bevallen, kunnen ze dicht bij de kust komen.”

Scroll naar boven