Onderzoekers: Buiten roken ‘voor de kinderen’ ook zeer schadelijk

Onderzoekers: Buiten roken 'voor de kinderen' is onzin en zeer schadelijk voor baby's

Rokers die ‘uit compassie’ voor hun kinderen niet binnen maar buiten roken, kunnen de gezondheid van hun kinderen negatief beïnvloeden. De schadelijke stoffen worden door deze zogeheten derdehandsrook namelijk alsnog mee naar binnen genomen, met alle gevolgen van dien.

Dat wordt duidelijk uit de documentaire ‘Derdehandsrook, aan het licht gebracht’ van de campagne PUUR rookvrij. In de televisieserie worden twee gezinnen waarvan beide ouders rookverslaafd zijn gevolgd. Om ‘voorzichtig’ te zijn, wordt er niet gepaft in het bijzijn van hun kroost.

Experiment

In een experiment krijgen de vaders en moeders een onzichtbare UV-vloeistof op hun handen. Een uur later wordt een UV-lamp aangezet, zodat duidelijk wordt waar schadelijke deeltjes allemaal terecht hadden kunnen komen. Dat is onder meer op meubilair, speelgoed en zelfs op de gezichten van kinderen. Een van de ouders is enorm geschrokken: ”Dit is heel heftig.”

Onderzoekers: Buiten roken 'voor de kinderen' is onzin en zeer schadelijk voor baby's

Derdehandsrook

Je hebt eerstehandsrook, wanneer je zelf rookt en tweedehandsrook, wanneer iemand ‘meerookt’. Derdehandsrook is nog relatief onbekend. De schadelijke deeltjes worden verspreid door bijvoorbeeld de handen van een roker. Marc Willemsen, expert op het gebied van tabaksontmoediging, noemt derderhandsrook ”een onderschat probleem waar nog weinig over bekend is.”

Hij stelt dat zo’n 60 procent van de gezondheidsschade die momenteel wordt toegeschreven aan meeroken, eigenlijk op het conto van derhandsrook kan worden geschreven. Hij wijst op de risico’s voor jonge kinderen en baby’s. ”Omdat deze rondkruipen, meer binnen zitten en van alles aanraken en in hun mond stoppen. De gezondheidsrisico’s zijn voor hen dus veel groter, ten opzichte van volwassenen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven