Onderzoek: Vertrouwen in koningshuis bereikt historisch dieptepunt

Vetrrouwen in koningshuis bereikt historisch dieptepunt

De Nederlandse bevolking heeft steeds minder vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Volgens onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag is nog slechts 56% voorstander van een monarchie. 

EenVandaag heeft het onderzoek uitgevoerd onder het eigen opiniepanel, waar ruim 26.000 mensen naar hun mening werd gevraagd. Hieruit blijkt dat nog slechts 54 procent van de ondervraagden koning Willem-Alexander steunt. Vorig jaar lag dit percentage op 63 procent en voordat de corona ellende begon, was meer dan 80 procent zeer tevreden over WimLex.

Vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Maxima

Koningin Máxima kan rekenen op de steun van 61 procent van de ondervraagden. Ook dit percentage is naar beneden gegaan, want in 2021 was 69 procent nog dolblij met haar functioneren. Al met al hebben nog nooit zo weinig mensen vertrouwen gehad in het koningshuis.

Coronatijd

Het gros van de ondervraagden geeft aan nog steeds moeite te hebben met de houding van het koningspaar toen ons land gebukt ging onder de coronacrisis. De vakantie naar Griekenland in oktober 2020 en het drukbezochte verjaardagsfeestje van prinses Amalia wordt Willem-Alexander en Máxima nog steeds zeer kwalijk genomen.

Inkomen koningshuis te hoog

Een overgrote meerderheid vindt daarnaast dat de Oranjes een veel te hoog inkomen hebben en dat zij personeel te veel betalen. ”Dat vinden mensen al langer, maar de onvrede daarover verdiept door de incidenten in coronatijd. Deze elementen opgestapeld voeden een beeld va een koning die niet aanvoelt wat er speelt in de samenleving”, zo zegt Gijs Rademakers van EenVandaag.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven