Mensen met een migratieachtergrond vinden Nederland niet altijd een gastvrij land voor migranten. Zij voelen zich vaak gediscrimineerd vanwege hun afkomst, zijn negatief gestemd over de politiek in dit land en hebben nagenoeg geen vertrouwen in Nederlandse instituten.
Dat heeft het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) geconstateerd op basis van een onderzoek. Voor de enquête werden 696 Turkse, 570 Marokkaanse, 592 Caribisch-Nederlandse, 519 Somalische, 855 Iraanse en 688 Poolse mensen met een migratieachtergrond ondervraagd.
Beter opgeleid
Uit onderzoek van het SCP komt naar voren dat de tweede generatie mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond een betere opleiding heeft genoten en er beter voorstaat op de arbeidsmarkt. Zij ervaren desondanks meer uitsluiting en discriminatie.
Apart
Iets minder dan de helft van de personen uit verschillende migrantengroepen die ernaar werden gevraagd, gaf aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen met een migratieachtergrond.
De bewustwording in deze groep is groot dat ze burger van dit land zijn, maar toch vaak apart worden gezet”, zegt SCP-onderzoeker Jaco Dagevos. Het planbureau stelt dat Nederland moet werken aan een beleid dat groepen insluit en hen duidelijk maakt dat zij een belangrijk onderdeel zijn van onze samenleving.
“Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen gelijke kansen hebben, dat iedereen mee kan doen en het gevoel heeft onderdeel van de samenleving te zijn”, valt in het rapport te lezen.