Onderzoek: ouders kunnen hun kinderen beter leren omgaan met geld

Ouders kunnen hun kinderen beter leren omgaan met geld

Vaders en moeders zouden er verstandig aan doen hun kinderen om te leren gaan met geld. Veel ouders maken bijvoorbeeld geen afspraken met hun kroost over het sparen van zakgeld. Bovendien vindt meer dan de helft van de ouders dat leren omgaan met geld, de taak van scholen is.

Die conclusies komen naar voren uit een onderzoek van De Volksbank, het moederbedrijf van onder meer SNS, ASN Bank en RegioBank. Voor het onderzoek werden iets meer dan 1.100 Nederlanders van 25 jaar en ouder met kinderen van 4 tot en met 12 jaar ondervraagd.

Zakgeld belangrijk onderdeel opvoeding

Hoewel het gros van de ondervraagde ouders aangeeft zakgeld een ‘essentieel’ onderdeel van opvoeding te vinden, wordt er weinig gedaan aan het bestedingspatroon. Een derde van de respondenten verklaart bovendien hun kinderen nooit te hebben geleerd hun pincode geheim te houden of af te schermen bij een geldautomaat.

Digitaal zakgeld

Het merendeel van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgt zakgeld. Hoe ouder het kind, hoe vaker het zakgeld digitaal wordt gegeven. Een vijfde van alle kinderen heeft een pin- of betaalpas. Dat zijn meestal de oudere kinderen.

Kinderen besteden hun zakgeld voornamelijk aan kleine speeltjes, accessoires en gadgets. Daarna volgen snoep en snacks, bouwspeelgoed, games of apps en hobby’s.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven