Correctie: We erven niet de meeste genen van onze grootmoeder van moeders kant

Correctie: We erven niet de meeste genen van onze grootmoeder van moeders kant.

Uit een fact check van Lead Stories blijkt dat onderstaand artikel dat we baseerden op een bericht van Bright Side verschillende fouten bevat en onjuiste conclusies trekt waardoor het onderstaande artikel niet klopt, (te) veel onjuistheden bevat en het onderstaande artikel dus niet klopt.

We houden allemaal van onze grootmoeders. Ze zijn geweldig en leuk – degenen die ons verwennen en ons in dingen laten doen die we nooit bij onze ouders zouden mogen doen. De band tussen een oma en een kleinkind is heel speciaal. Mijn oma is ondertussen al 14 jaar geleden overleden. En hoewel het zo lang geleden is en ik haar heel erg mis, is het belang van de rol die ze in mijn leven speelde niet minder geworden.

Hoewel sommigen van ons een hele goede band hebben met hun grootmoeders of hadden, is dit iets dat niet snel zal vervagen – het zit namelijk in onze genen. Een studie heeft aangetoond dat we het DNA, het temperament, de smaak en zelfs emoties van onze grootmoeder van moeders kant erven!

Alejandro Jodorowsky, een Chileense schrijver, heeft een boek geschreven met de titel “Metagenealogie: zelfdetectie door psychomagica en de stamboom”, waarin hij uitleg geeft over de genetische invloed die grootmoeders van moeders hebben op hun kleinkinderen, omdat genen generaties kunnen overslaan, passeren die van grootouders rechtstreeks naar kleinkinderen.

Volgens Alejandro komen de genen die je in je moeders baarmoeder krijgt rechtstreeks van je grootmoeder. Van alle grootouders en familieleden is je grootmoeder van moeders kant degene van wie je het meeste genen hebt geërfd. Genen worden niet altijd direct doorgegeven aan de volgende generatie, maar ze kunnen er soms één overslaan. Daarom is er de mogelijkheid dat sommige kinderen meer op hun tantes, ooms of grootouders lijken dan hun eigen moeders en vaders.

Kinderen zullen er niet exact hetzelfde uitzien als hun grootmoeder, maar er zal altijd een overeenkomst van hen zijn – dat kan zijn een glimlach, een oogkleur, manier van bewegen of lopen. Ze erven soms ook hun botstructuur of spieren en in sommige gevallen zelfs genetische ziektes van hun grootouders.

Gemiddeld nemen we ongeveer 25% van ons DNA over van onze grootouders. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen de grootmoeder van de moeders kant en hun kleinkinderen. Volgens het onderzoek is er een duidelijk verband vanwege het X-chromosoom. Grootmoeders van moeders kant geven 25% van hun X-chromosomen door aan al hun kleinkinderen, waardoor ze haar genen kunnen erven.

De grootmoeders van de vaders kant geven hun X-chromosomen alleen door aan hun kleindochters, maar niet aan hun kleinzonen. Dus terwijl grootmoeders van vaders kant een 50% X relatie hebben met hun kleindochters, zijn ze 0% X-gerelateerd aan eventuele kleinzonen. Overigens is de emotionele relatie ontstaan door de tijd die we samen doorbrengen, iets dat altijd de essentiële banden zal verbeteren die gezinnen binden, ongeacht genen of geslacht.

Bovendien laat Jodorowsky weten dat kinderen ook de emotionele ervaringen van hun grootmoeders van hun moeders kant kunnen erven. De emoties die een grootmoeder tijdens haar zwangerschap met haar dochter voelde, kunnen worden doorgegeven aan haar toekomstige kleinkinderen, omdat dergelijke emotionele informatie kan worden vastgelegd in het DNA en daar kan blijven, zelfs als het een generatie overslaat.

Welke eigenschappen deel jij met je grootmoeder? En zie je dit terug in jezelf? Laat het ons weten in de comments!

Bron: cam.ac.uk