Onderzoek: Grapjes over luie, koffiedrinkende ambtenaren zijn schadelijk

Koffie drinken op het werk

Ambtenaren kampen al jarenlang met een imagoprobleem. Zij worden vaak weggezet als werknemers die voornamelijk bij de koffiemachine staan, tijdens werktijd een beetje met papieren schuiven tussen verschillende afdelingen en veel snipperdagen opnemen.

Volgens hoogleraar Lars Tummers, die onderzoek doet naar het stereotype luie ambtenaar, zijn die gedachten onterecht en zelfs schadelijk voor zowel ambtenaren als voor burgers. Dit meldt hij tegenover De Telegraaf.

”Over allerlei groepen mensen bestaan stereotypen, maar over vrouwen kun je niet meer zomaar grappen maken. Dan word je gecanceld. Grappen over ambtenaren kunnen nog wel. Tegen iemand die bij de gemeente gaat werken, kun je wel zeggen ’zo, dat is lekker ontspannen’. Ik vroeg me af of dat soort opmerkingen niet als een soort self fulfilling prophecy gaan werken.”

Moeilijker om personeel te vinden

De vooroordelen die mensen over ambtenaren hebben, leveren een hoop problemen op. Zo kan Tummers zich voorstellen dat de meest ambitieuze werknemers niet gaan voor een baan bij de overheid. Dat heeft weer als gevolg dat het lastiger is om openstaande vacatures te vullen.

Maar ook de uitstroom van ambtenaren richting het bedrijfsleven verloopt allesbehalve soepel. ”Daar hebben werkgevers vooroordelen dat deze sollicitanten de hele dag op de klok kijken, niet hard werken en zich ook niet willen ontwikkelen. Al die grappen zijn dus niet zo vrijblijvend.”

Geen kennis van werkzaamheden

Promovenda Isa Bertram stelt dat mensen die geen ambtenaar zijn, negatiever over ambtenaren denken dan zij zelf. ”Veel mensen denken bij het woord ambtenaar, aan een luie koffiedrinker.  Of ze hebben geen idee wat ambtenaren eigenlijk de hele dag doen.” Dat zorgt wel voor een negatiever oordeel, denkt Bertram. „Als je niet zo goed weet wat iemand eigenlijk doet van je belastinggeld, ben je daar waarschijnlijk ook niet zo positief over.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven