Onderzoek bevestigt dat twee derde van de Nederlanders tegen roetveegpieten zijn

Op basis van een onderzoek (EenVandaag) met bijna 76.000 deelnemers is naar voren gekomen dat twee derde van de Nederlanders het er niet mee eens is dat de Sint, zowel in het Sinterklaasjournaal als bij de landelijke intocht, alleen door roetveegpieten worden begeleid.

Ruim 4000 van de deelnemers hadden een Antilliaanse of Surinaamse achtergrond en van de Antilliaanse deelnemers staat 55% achter de keuze voor roetveegpieten. Bij de Surinaamse Nederlanders staat 64% achter de keuze voor roetveegpieten

Al sinds 2013 onderzoekt EenVandaag hoe mensen denken over de traditionele Zwarte Piet en of men vindt dat dit wel of niet moet worden aangepast.

In 2013 was 89% van de Nederlanders nog van mening dat men de traditionele Zwarte Piet niet moest veranderen, maar dit jaar is dat al een stuk lager, namelijk 71% van de deelnemers.

De overige 26% zijn van mening dat de traditionele Zwarte Piet niet meer van deze tijd is en dat dit moet worden aangepast in roetveegpieten. Overigens waren de percentages vorig jaar heel anders, namelijk 68% tegen het aanpassen van de traditionele Zwarte Piet en 28% voor.

Wat is jouw persoonlijke mening hierover? Laat het ons weten in de comments van Facebook!

Bron: Panorama