Oncontroleerbare satelliet komt op ons af: ”Morgen stort hij neer”

Opmerkelijk nieuws voor aardbewoners. Er is namelijk een ‘oncontroleerbare’ satelliet onderweg naar de planeet, die de atmosfeer al bijna bereikt heeft. De satelliet draait al bijna dertig jaar rond de aarde, maar is nu begonnen aan een snelle afdaling richting het oppervlak.

De missie van de ERS-2 satelliet

Het gaat om de zogeheten European Remote Sensing (ERS) satelliet. In 1995 werd deze de ruimte ingestuurd. In bijna 30 jaar heeft het technologische hoogstandje de wereld veel informatie opgeleverd. Denk aan de blik op klimaatverandering, maar ook naar de algehele manier waarop we naar de aarde kijken.

De satelliet beschikte destijds over revolutionaire apparatuur. Hiermee kon het belangrijke zaken als smeltend poolijs en de stijging van de zeespiegel monitoren.

Missie afgebroken

En dat is natuurlijk lang niet alles. Vanuit de ruimte konden nog veel meer veranderingen op aarde worden bekeken. Het was de bedoeling de satelliet meer dan 100 jaar in een baan rondom de aarde te laten draaien. De missie werd echter na 16 jaar afgebroken.

Dat gebeurde dus in 2011. De satelliet kwam echter niet naar beneden, maar ging lager rond de aarde vliegen. Hij ging van 785 kilometer hoogte naar 573 kilometer. Dit om eventuele botsingen met andere, nog werkende, satellieten te voorkomen.

De satelliet is nu echter out of control en raast momenteel richting onze planeet. Gisteren was het ruimtepuin nog slechts 200 kilometer van ons verwijderd.

Verwacht wordt dat de ERS-2 satelliet uiteen zal vallen in fragmenten, zodra het opnieuw in de atmosfeer terechtkomt. De meeste stukken verbranden dan alvorens ze daadwerkelijk de aarde bereiken. Dat geldt echter niet voor alle onderdelen en die crashen dus op aarde.

Volgens de European Space Agency (ESA) gaat het om onderdelen die geen radioactieve, of giftige stoffen bevatten. Ook is de verwachting dat de brokstukken in zee terechtkomen. Dat scheelt een heleboel, want je moet er niet aan denken dat ze op je woning vallen.

Wetenschappers doen ondertussen hun best om te voorspellen wanneer het grote moment nadert. En dat is al vrij snel. Om precies te zijn morgenochtend om 11.14 uur.

Geen zorgen

Moeten we ons zorgen maken? De schuilkelder in? Allemaal niet nodig. ESA meldt dat de risico’s die gepaard gaan met het binnenvallen van een satellet ‘zeer laag’ zijn. Wanneer de fragmenten inderdaad in de oceaan terechtkomen, is er helemaal niets om je druk over te maken.

Scroll naar boven