OMG: Wolf grijpt schapenboer die zijn dieren probeert te beschermen

Zware maatregelen op komst tegen 'wolvengevaar'

Veel mensen beschouwen de opkomst van de wolf in Nederland niet als een serieus probleem. ”Het valt allemaal wel mee”, zo luidt de tendens. Ondertussen wordt in sommige gebieden nietsvermoedende hondenbezitters met wolven geconfronteerd.

Hooivork en schep

In Wapse (provincie Drenthe) is vanmorgen het eerste slacht0ffer gevallen van een wolf. Een hobbyboer stond oog in oog met een wolf. Het bloeddorstige dier had het voorzien op schapen en geiten.

De man besloot dit niet te laten gebeuren en deed een poging om de kudde te beschermen. Met een hooivork en een schep deed hij een poging de wolf weg te jagen.

OMG: Wolf grijpt schapenboer die zijn dieren probeert te beschermen

Dat mislukte, want het dier beet de man in zijn arm. Dat was zo diep dat de man moet vrezen voor zijn arm. Zijn pezen zijn heel erg zwaar beschadigd. De boer is met spoed afgevoerd, zo weet RTV Drenthe.

‘Ingrijpende beslissing’

De wolf is zelf overigens niet meer in leven. Op bevel van burgemeester Rikus Jager (mooie naam) heeft de gemeente Westerveld in overleg met experts besloten dat het dier maar een lot te wachten stond: strafrechtelijke executie. Dat is inmiddels voltrokken en de wolf is afgeknald.

‘Hoort hier niet thuis’

Jager spreekt van een knoop die doorgehakt moest worden. We hebben overlegd: ”Kun je zo’n wolf vrij laten lopen, of is het risico te groot dat zoiets weer gebeurt? Ik kreeg adviezen en was er toen zelf ook wel uit: er moest iets gebeuren.”

De burgervader beseft dat het af laten knallen van de wolf tot discussie leidt. Zeker omdat het dier Europese bescherming heeft is het niet makkelijk.

”Welke beslissing je ook neemt, je weet dat het ingrijpend is. Maar het duidelijk geworden dat deze wolf niet meer thuishoort in de natuur.”

”Veel mensen zullen dit een verkeerde beslissing vinden, maar ook veel mensen vinden het gelukkig wel terecht. Maar goed, het is nu gebeurd.”

Wolfwerend hek

De schapenboer had overigens een wolfwerend hek. De wolf is daar onderdoor gekropen, blijkt uit sporen. Na de aanval verschool de wolf zich onder zonnepanelen, die ook binnen het wolfwerend raster stonden.

Scroll naar boven