Om deze reden moet je huisdieren nooit in bed laten slapen

Om deze reden moet je huisdieren nooit in bed laten slapen

Honden en katten bij je in bed laten slapen, veel mensen vinden dat hartstikke gezellig. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de huisdierenbezitters hun diertjes lekker in bed neemt. Maar in hoeverre is dat verstandig?

Hoogleraar

De Amerikaanse hoogleraar Bruno Chomel heeft geen goed nieuws voor mensen die met dieren in bed slapen. Hij heeft totaal geen begrip voor een dergelijke beslissing.

Het is niet dat Chomel het mensen niet gunt, maar hij na een onderzoek op zaken waar je misschien nog niet over hebt nagedacht.

Zo beweert de hoogleraar dat wanneer je een hond in je gezicht laat likken, dit op het oog onschuldige en lieve gebaar, verontrustend kan uitpakken in de vorm van infecties.

Vacht

Om het iets dichterbij te halen, is dierenarts Paul Overgaauw ook in de materie gedoken. Samen met een team van experts heeft hij de vacht van huisdieren onderzocht.

Om deze reden moet je huisdieren nooit in bed laten slapen

Dat leverde resultaten op die je misschien wel twee keer na laten denken voordat je je huisdiertjes vanavond weer op bed laat springen.

De onderzochte vachten van honden en katten blijken ontzettend vies. Bij 68 procent van de honden en 32 procent van de katten werden poepbacteriën aangetroffen.

”Je huisdieren die over je bed heen rollen, verspreiden deze dus over je lakens. Je kunt jezelf voortellen dat dit niet erg bevorderlijk is.”

”Dieren likken aan hun achterste, waarna ze met hun toch over hun vacht gaan”, zo stelt Overgaauw. ”Via hun tong zorgen ze dus voor verspreiding over hun hele lijf.”

Schoenen afvegen aan je dekbed

De dierenarts snapt niet dat er mensen zijn die huisdieren toestaan in bed en maakt een nogal onreine vergelijking: ”Wie dit doet, kan net zo goed zijn schoenen afgeven aan zijn/haar dekbed.”

”Huisdieren vegen hun poten niet. Dat verklaart waarom er poepbacteriën aan hun poten zitten. Slapen met je huisdier is gewoon belachelijk.”

”Het kan in het ergste geval leiden tot de overdracht van ziekteverwekkers. Als artsen begrijpen we niet dat mensen daar zo weinig bij stilstaan.”

Scroll naar boven