Officieel: Epidemie raast over Nederland

Grote zorgen bij experts: ''Enorme griepgolf op komst''

Nederland wordt niet alleen geteisterd door het coronavirus. Cijfers van het Nivel, RIVM en het Erasmus MC wijzen uit dat we momenteel ook te maken hebben met een griepepidemie.

Vijf dagen geleden, op 11 maart, meldden wij al dat het RIVM bezorgd was over de verontrustende cijfers met betrekking tot de opmars van het influenzavirus. Welnu, het is zover. Snotteren, hoesten en niezen wordt niet langer afgeschoven op Covid-19.

Wanneer epidemie?

Er wordt gesproken van een epidemie wanneer er gedurende twee weken achter elkaar 58 op de 100.000 mensen zich bij een huisarts melden met griepverschijnselen, en minimaal 10 procent van hen het virus ook daadwerkelijk onder de leden heeft.

Testen, testen, testen

Omdat veel Nederlanders zich nog steeds veelvuldig laten testen bij griepachtige verschijnselen, heeft het RIVM een goed overzicht van of en welk virus iemand heeft opgelopen. In meer dan de helft van de afgelopen week afgenomen keel- en neusmonsters is influenza aangetroffen.

Jaap van Dissel RIVM

Terug van weggeweest

Sinds 1 oktober werd influenza nauwelijks meer aangetroffen in Nederland. Kenniscentrum Nivel heeft het vermoeden dat dit komt door de strenge coronamaatregelen, die destijds van kracht waren. Het is dus een fabel dat corona de griep had verdrongen.

Dankzij recente versoepelingen treden mensen weer vaker met elkaar in contact. De klachten van griep vertonen veel overeenkomsten met het coronavirus.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven