Oekraïners woedend op Nederland: ”Heel slecht hier”

Oekraïners woedend op Nederland: ''Heel slecht hier''

Het is de laatste dagen flink hommeles met betrekking tot asielzoekers. Zo zijn er al hongerstakingen aan de gang in Purmerend. Nu blijkt dat ook Oekraïners in de opvang in Harskamp niet blij zijn met wat zij in ons land krijgen.

Een aantal Oost-Europeanen protesteerde vanmiddag voor het opvangcentrum. Zij willen meer privacy, beter eten en veel beter onderwijs.

De Oekraïners hadden borden gemaakt waarop stond: ‘human rights?’, ‘don’t steal my childhood’ en ‘help alstublieft’. Hier zijn beelden van gemaakt door Omroep Gelderland.

Oekraïense vluchtelingen:

Volgens de arme donders hebben ze helemaal geen privacy en kunnen hun kinderen maar twee keer per week naar school. Ze zijn boos dat Nederlandse kinderen vijf keer week naar school kunnen, waardoor hun eigen kinderen ‘niet goed leren’.

Onvrede niet nieuw

De Oekraïners laten niet voor het eerst hun onvrede blijken. Amper zeven maanden nadat ze hun land verlieten begon het geklaag al.

In Ede worden ze opgevangen op een legerplaats. Volgens de gemeente is die niet gemaakt voor langdurige opvang en dus snapt men de kritiek wel. ”Dat daar uiteindelijk problemen ontstaan als je er lang moet wonen, is begrijpelijk”, zo zegt een woordvoerder van de gemeente.

‘Doen er alles aan’

De gemeente zit duidelijk met de situatie in de maag en wil alles doen om de Oekraïners zich thuis te laten voelen. ”Zo zijn we bekend met de klachten over het eten.”

”Op korte termijn worden er daarom buitenkeukens geplaatst. Dan kunnen mensen zelf boodschappen doen en zelf koken. Dit pakken we dus aan.”

Oekraïners woedend op Nederland: ''Heel slecht hier''

Oplossingen

Ede wil zelfs zover gaan om een bewonersraad op te richten. De bedoeling is dat er elke twee weken een afvaardiging van de vluchtelingen komt aangeven wat er beter moet.

”Niet alles kan opgelost worden, maar we willen er alles aan doen om meer privacy te bieden en een comfortabele indeling van de barakken.”

Onderwijs

In het begin kregen kinderen wel vijf keer per week les. Maar omdat er inmiddels zoveel Oekraïners zijn gekomen en er ook nog veel meer bijkomen, hebben ze moeten inleveren.

Nu krijgen de kinderen ‘drie dagen op, twee dagen af’ onderwijs. ”En dan de week erop anderom. ”Er zit structuur in. Hier is voor gekozen omdat er enorm veel mensen naar Nederland komen.”

”Het gaat niet alleen om Oekraïners, maar ook om mensen uit andere landen. We hopen natuurlijk dat het tijdelijk is, we zijn met het onderwijs in gesprek om dat zo snel mogelijk weer terug te brengen naar vijf dagen per week. Maar we kunnen geen ijzer met handen breken. Het is een landelijk probleem.”

Scroll naar boven