Oekraïners die foutparkeren in grote steden krijgen uit coulance geen boete

(FOTO) Man probeert gratis te parkeren bij elektrische laadpaal, stopt touw in tankklep

Handhavers uit de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zullen auto’s met een Oekraïens nummerbord die foutgeparkeerd staan tijdelijk niet bekeuren. Dit om coulant te zijn naar de vluchtelingen en hen niet op te zadelen met dure boetes.

Scanauto’s geprogrammeerd

Wethouder Mobiliteit Judith Bokhove geeft aan ”uit menselijk oogpunt niet voor een bekeuring achter mensen aan te willen zitten.” Om die reden heeft de stad scanauto’s geprogrammeerd alle auto’s die voorzien zijn van een Oekraïense nummerbord te negeren, zo meldt RTL Nieuws.

Vooralsnog is het aantal foutgeparkeerde auto’s in de stad marginaal. De meeste mensen die met de auto komen, worden opgevangen in een sporthal in Zuid. Daar wordt ze uitgelegd dat ze gratis kunnen parkeren bij de P+R Beverwaard. Dus daar staan de meeste auto’s.”

Amsterdam: Ontzorgen en financieel ontzien

Ook in onze hoofdstad wordt er een beroep gedaan op ‘menselijkheid’. Amsterdam heeft daarom parkeerplaatsen in 11 parkeergarages door de hele stad gereserveerd voor Oekraïners.

Mochten handhavers toch stuiten op foutgeparkeerde auto’s, dan wordt er geen bon verstrekt. ”Wij willen deze mensen graag ontzorgen en financieel ontzien”, aldus een woordvoerder van Verkeerswethouder Egbert de Vries.

Auto weggesleept? Gratis ophalen

Maar wat nu als er onverhoopt een auto met Oekraïens kenteken wordt weggesleept? “De Oekraïense eigenaar kan in dat geval de auto bij het depot ophalen en hoeft vanwege de coulance geen kosten te betalen.”

Den Haag spreekt mensen ”zo tactvol mogelijk aan”

In Den Haag heeft voetbalclub ADO Den Haag hun parkeerterrein beschikbaar gesteld voor vluchtelingen. Wie in de stad foutgeparkeerd staat, wordt ”zo tactvol mogelijk aangesproken”. Volgens een woordvoerder van de gemeente is ”de auto misschien wel het meest waardevolle wat ze nog bezitten” en is een boete allesbehalve gastvrij. Men ziet het bovendien als een ”uitdaging” om uit te leggen wat parkeerregels zijn.

Auto's met Oekraïens nummerbord mogen foutparkeren

Utrecht iets strenger

Hoewel handhavers in Utrecht ”een oogje toeknijpen” als er een Oekraïens nummerbord op de auto zit, wordt er strenger opgetreden dan in de andere 3 grote steden.

Een woordvoerder van de stad stelt dat er ”op het verbod van stilstaan, parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats of op het trottoir geen uitzondering wordt gemaakt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven