Oekraïne geeft verzinsel toe: “Hij bestaat eigenlijk niet”

Oekraine geeft verzinsel toe: Hij bestaat eigenlijk niet

De Oekraïense luchtmacht heeft bevestigd dat het verhaal over de ‘geest van Kiev’ een verzinsel is. Recentelijk doken er verhalen op over een Oekraïense piloot, die wel veertig Russische vliegtuigen neergehaald zou hebben.

Sociale media stond vol met loftuitingen aan de onbekende piloot die verantwoordelijk zou zijn voor het massaal uit de lucht knallen van vijandelijke vliegtuigen. Zowel Oekraïense als internationale media trachtten de naam van de piloot te achterhalen, maar slaagden daar niet in.

Militaire experts stelden eerder al dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een persoon verantwoordelijk is voor het neerhalen van een dusdanig groot aantal vliegtuigen.

Stepan Tarabalka

Er werd gesuggereerd dat de piloot in kwestie ene Stepan Tarabalka zou zijn. De gevechtspiloot kwam half maart om het leven tijdens een luchtgevecht met Russische toestellen. Dat is dus niet waar. In een Facebookbericht roept de luchtmacht mensen op de goede naam van Tabalka niet te besmeuren door het internet te voeden met ”nepnieuws”.

Bedacht door Oekraïners

”De geest van Kiev is een superheldenlegende die is bedacht door Oekraïners. Het is een collectief beeld van heldendaden die door onze luchtmacht worden verricht”, zo staat in het bericht te lezen.

Aangedikt verhaal

Het valt sowieso op dat Oekraïne sommige cijfers een beetje ‘aandikt’. Het leger meldt dat er sinds de start van de invasie 190 vliegtuigen en 155 Russische helikopters neergeschoten zijn. Onafhankelijke militaire onderzoekers zeggen dit verre van waar is. Volgens hen gaat het maar om 26 vliegtuigen en 39 helikopters.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven