Oekraïense vluchtelingen vernielen stacaravan gastgezin en vertrekken uit het niets

Oekraïense vluchtelingen vernielen stacaravan gastgezin en vertrekken uit het niets

De familie van Scharrenburg uit ‘s-Heerenberg zit er helemaal doorheen. Zes weken lang vingen zij een moeder en haar twee kinderen uit Oekraïne op. Uit het niets verdwenen de vluchtelingen, zonder iets te zeggen en mét onder meer de laptop en de tablet van hun gastgezin.

De familie heeft naast hun eigen woning een stacaravan staan. Hier woonden zij zelf eerst in, totdat hun droomhuis af was. Als de oorlog in Oekraïne uitbreekt en ze via Facebook een oproep zien voor gastgezinnen, denken ze meteen aan hun stacaravan.

De volgende dag haalt de familie van Scharrenburg een vrouw met twee kinderen van 6 en 4 op. Die verblijven in de caravan, maar zijn ook kind aan huis bij de woning van het gastgezin.

Vader Marcel van Scharrenburg zegt: “Om 07.00 uur stonden die kinderen aan de deur te rammelen. Dan maakte mijn vrouw boterhammen voor ze. Weet je wat ze eten op een dag? Een kilo kipfilet, twee kilo bananen en de aardappelen waren ook niet aan te slepen.”

Weg

Zes weken lang is alles koek en ei. De kinderen mogen mee naar familie en vrienden, krijgen een laptop en tablet en Marcel heeft zelfs een zandbak in elkaar gezet. Maar dan gebeurt er iets merkwaardigs.

De 12-jarige Marcello, de zoon van het gastgezin, is alleen thuis. Als hij gebonk en stemmen hoort gaat hij polshoogte nemen bij de caravan. De stem van een man doet hem besluiten de buurman erbij te halen.

Niet veel later stort een man de caravan uit, samen met de Oekraïners. Volgens Marcello rijdt de auto waarin zij stappen ‘met piepende banden’ weg. Daarop belt Marcello, die ook zegt te zijn uitgescholden door de man, zijn ouders. Die bellen daarop direct het alarmnummer 112.

De politie kan niks doen, omdat er geen aangifte van vermissing ligt. De stacaravan is vrijwel helemaal vernield. De deur van de caravan is ontzet, de televisie is beschadigd en kabeltjes en touwtjes zijn losgetrokken van lampen. Bovendien zijn ook de gekregen laptop en tablet weg.

Gemeente

Lang heeft de familie geen idee waar hun gasten zijn, totdat duidelijk wordt dat de man die het gezin kwam ophalen daar op verzoek was van welzijnstelling Welcom. De Oekraïense vrouw heeft bij Welcom aangegeven naar een gemeentelijke opvanglocatie te willen verkassen. ‘Wij hebben gekeken of er plek is in een van onze locaties en dat was het geval’, aldus de gemeente. ‘Wij hebben aan haar wens gehoor gegeven.’

De gemeente Montferland wil omwille van privcyredenen niets kwijt over de situatie, behalve dat een vluchteling uit de Oekraïne vrij om te gaan en te staan is waar hij/zij wil’.

Het vertrek hakt erin bij Marcel en zijn gezin. ”Ik snap niet dat het zo heeft kunnen lopen”, zegt de man des huizes. ”Ik heb vaak genoeg gezegd: als je weg wilt, zeg het dan. Even goede vrienden. Maar dat ze dan zonder overleg worden weggehaald op het moment dat mijn vrouw en ik aan het werk zijn? Dat heeft heel veel invloed gehad op ons gezin”

Nu is de familie Van Scharrenburg toe aan rust. ”We laten woensdag de stacaravan ophalen. We zijn er helemaal klaar mee.” En bananen en kipfilet komen voorlopig het huis niet meer in.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven