Oekraïense vluchtelinge doodsbang voor vuurwerk: ”Verstoppen onder tafel”

Jongen (18) steekt zware vuurwerkbom af in volle NS-trein, raakt zijn hand kwijt

Maryna (36) en haar dochtertje ontvluchtten hun geboorteland Oekraïne toen de oorlog met Rusland uitbrak. Zij dachten in Nederland veilig te zijn. ”Niemand had mij gewaarschuwd dat ze in Nederland voortdurend vuurwerk afsteken. Het is hetzelfde als de bommen die we hebben gehoord in Oekraïne.”

De eerste keer dat Maryna en haar dochtertje geconfronteerd worden met vuurwerk was in de zomer. ”Ik begon volledig te trillen. We waren buiten, maar vluchtten meteen onze woning in. Mijn dochter was zo bang, dat ze zich heeft verstopt onder de tafel.”

Sinds dat moment is vrijwel wekelijks raak. ”Het gebeurt steeds vaker, meestal op vrijdag- en zaterdagavond. Het gaat niet om siervuurwerk, benadrukt Maryna. Het zijn harde (hoogstwaarschijnlijk illegale) vuurwerkbommen die haar totaal van haar stuk brengen. ”Het is echt hetzelfde als de bommen die we hebben gehoord in Oekraïne.”

Zingen en huilen

Maryna en haar dochtertje kwamen begin mei naar Nederland. Over hoe ze hier zijn gekomen, wil ze tegenover het AD niets zeggen. Wel was het traumatiserend.

De moeder weet het moment nog waarop de oorlog losbarstte. ”In de avond begonnen ze met bombarderen. Mijn dochter vroeg was er gebeurde en ik zei: ‘nu is er oorlog’. Ik zette cartoons op en zette haar onder de douche, maar in de badkamer was een raampje waar de knalgeluiden keihard doorheen kwamen. Bam, bam, bam.”

Om haar dochtertje gerust te stellen, besloot de vrouw te gaan zingen. ”Ik was aan het huilen, zingen en glimlachen tegen haar.”

Vuurwerk niet leuk

De vluchtelinge is overigens niet boos op mensen die voor hun lol vuurwerk afsteken. ”Die mensen hebben geen ervaring met echte explosies, dus ik neem het ze niet kwalijk.” Ze hoopt dat ze door het vertellen van haar verhaal het gesprek over vuurwerk kan aanwakkeren. ”Niet als een probleem, maar om te laten zien dat er ook een andere kant aan dit verhaal zit. Dat dat harde vuurwerk niet voor iedereen leuk is”, zegt ze.

”Als je ooit echte explosies hebt gehoord waar mensen aan doodgaan of waarbij een huis compleet wordt verwoest, dan is het heel gek om te zien dat mensen het hier voor de lol doen. Wie de oorlog heeft meegemaakt, al is het maar één dag, zal het zich zijn hele leven herinneren. Het gaat niet weg. Nu begrijp ik dat pas echt. Het is heel eng, geloof me.”

Oudejaarsavond

Op oudejaarsavond gaan Maryna en haar dochtertje niet naar buiten om vuurwerk te bekijken. ”We gaan vroeg naar bed en gaan een paar goede films kijken. Met oordopjes in.”

Oekraïense vluchtelinge doodsbang voor vuurwerk: ''Verstoppen onder tafel''

Scroll naar boven