Oekraïense oma (81) niet gelukkig in Nederland: ”Zit nog liever in de oorlog”

Oekraïense oma (81) niet gelukkig in Nederland: ''Zit nog liever in de oorlog''

De 81-jarige Liudmyla Vitebska kwam in november vorig jaar vanuit Oekraïense Odessa naar ons land, op aandringen van haar dochter. Drie maanden later heeft de oma er al spijt van. Ze wil terug naar huis want it’s still your home.

Oekraïense oma (81) niet gelukkig in Nederland: ''Zit nog liever in de oorlog''
Foto ter illustratie, niet de vrouw uit het verhaal

Geur van de stad

Haar dochter Zoia en haar kleindochter smeekten Liudmyla om naar Enschede te komen, omdat het in Odessa oorlog is. Het is er winter, koud, gevaarlijk en er is geen stroom of stromend water. De stad telt ruim een miljoen inwoners en daar was Liudmyla er een van.

Uiteindelijk besloot de oude vrouw naar Nederland te komen. Ze vindt het helemaal niets. Ze mist haar tuin, de bloemen, haar buren, haar vrienden, de supermarkt, communiceren met andere mensen en vooral de geur van haar stad. Het lukt haar niet om zich aan te passen. ”Ik kan niet fietsen, dat is in dit land blijkbaar een groot probleem”, zo zegt ze tegen De Gelderlander.

Gevaar

Ze vertelt hoe ze recent bijna was geraakt door een Russische raket. ”Op een dag was ik in het park om een frisse neus te halen. Een raket scheerde over mijn hoofd, zo een pand in. Sindsdien ben ik in shock, heb ik een ‘bad life’. Ik ben nooit meer naar het park gegaan.

Toch wil de vrouw terug. Ze wil en kan zich niet aanpassen op haar leeftijd. Ondanks de verwoestende oorlog wil ze naar huis. ”Oorlog of niet, it’s still your home.”

Haar dochter en kleindochter willen dat niet laten gebeuren. Kleindochter Anastasiia Zoia zegt: ”Uit humanitair oogpunt kan ik hier niet laten gaan. Nog niet.”

 

Scroll naar boven