NS gaat treinstation sluiten: azc’ers kunnen zich niet gedragen

Medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen die vaak station Maarheeze in Brabant passeren zijn klaar met de overlast die asielzoekers veroorzaken. Het gaat nu zelfs zo ver dat we willen dat de NS het station tijdelijk op slot gooit: ”Ze lopen zelfs met scheermesjes rond”.

Station Maarheeze is een zorgenkindje. Vrijwel dagelijks zoeken azc’ers de confrontatie met NS-personeel. Het gaat hierbij vooral om asielzoekers uit veilige landen, zo meldt het AD.

Wim Eilert, bestuurder van spoorvakbond VVMC wil dat de NS zo snel mogelijk ingrijpt. Deze week staat er een overleg gepland en de directie van de NS zal aanschuiven. Namens het personeel zal er worden verzocht station Maarheeze voorlopig te sluiten. Dit om ‘erger’ te voorkomen.

Eilert geeft aan dat de veiligheid van medewerkers niet meer gegarandeerd kan worden. ”In de tussentijd zou dan gezocht moeten worden naar een structurele oplossing.

Scheermesjes

”De overlast gaat alle perken te buiten. Het zijn vooral veiligelanders”, aldus Eilert. ”Nu krijgen we weer signalen van medewerkers dat asielzoekers scheermesjes bij zich dragen.”

Vrijwel dagelijk is het raak. Medewerkers durven bijna niet meer naar hun werk. ”Ik heb begrepen dat er d00dsbedreigingen geuit zijn richting beveiligers op het treinstation. We roepen de NS op om niet af te wachten, maar direct in te grijpen. Dit moet stoppen.”

Niet vooruitlopen

Volgens de NS wordt er veel gedaan om de veiligheid van medewerkers op de lijn Eindhoven-Weert te verbeteren. Zo is er sinds het begin van dit jaar een ingangscontrole ingevoerd.

NS-woordvoerder Leonie Bosselaar vindt ook dat de inzet van extra beveiligers ”hun vruchten af werpt”. De NS praat ook met het COA over verdere oplossingen.

Of Maarheeze gesloten gaat worden, wil Bosselaar niet zeggen. ”Ik wil daar niet op vooruitlopen. De extra beveiligers blijven in de komende tijd gewoon actief.”

Den Haag

In de tussentijd zijn er cijfers gepubliceerd, die niet zo best zijn. Alleen dit jaar al zijn 30% meer incidenten van asielzoekers tegen NS-personeel.

En de overheid? Tsja. Vorige week is er weer een brief gestuurd naar de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat.

Maar goed, je kunt 350.000 brieven schrijven. Veranderen gaat er weinig. Dat is in heel Nederland inmiddels wel bekend. De NS wijst op de overheid die maatregelen moet nemen. ”We zien bereidheid, alleen ontbreekt de snelheid”, zo meldt de woordvoerder.

Bushalte weg

Eerder dit jaar besloot busmaatschappij Hermes al om niet meer te stoppen bij het azc in Budel. Reden hiervoor is…Nouja, dat kun je zelf wel invullen.

In de tussentijd neemt het draagvlak voor asielzoekers met de dag af. Steeds meer Nederlanders krijgen een enorme aversie tegen het tuig dat de boel hier komt verzieken. Gisteren nog werd bekend dat een echtpaar hun winkel moest sluiten, omdat asielzoekers met volle boodschappentassen naar buiten lopen zonder te betalen.NS gaat treinstation sluiten: azc'ers kunnen zich niet gedragen

 

Scroll naar boven