Noorderlicht nu vol boven Nederland te zien: Pak je kans want dit gebeurt nooit

Het noorderlicht is momenteel te bewonderen boven Nederland, zelfs in het zuiden van het land. Het is helder en onbewolkt op veel plaatsen, wat dit natuurlijke schouwspel nog specialer maakt. Meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar voorspelt dat het wolkendek in het noorden van het land de komende uren steeds vaker zal opklaren.

Sterke zonnevlam zorgt voor spectaculair noorderlicht

Het noorderlicht staat bekend om zijn onvoorspelbaarheid, maar op dit moment lijkt het fenomeen aan te houden. “De zonnevlam die dit veroorzaakt, bereikt vandaag de aarde en is extreem krachtig,” zegt Schambergen. In het verleden hoorden mensen vaak pas de volgende ochtend dat er noorderlicht te zien was geweest en betreuren ze dat ze niet op tijd waren gewaarschuwd. Maar nu kunnen we mensen vooraf al laten weten dat je het kunt zien.

Noorderlicht: Let op de disclaimers

Schambergen geeft echter twee belangrijke tips. Het noorderlicht komt in golven, dus als je in eerste instantie niets ziet, geef dan niet meteen op. Blijf minstens een half uur kijken. Verwacht ook geen groene bewegende lichtgordijnen zoals je ze op televisie ziet. In Nederland verschijnt het poollicht meestal in onwaarschijnlijke kleuren zoals rood, groen en paars.

Een unieke kans om het noorderlicht te zien

Vanavond is een unieke kans, benadrukt de meteoroloog. Zulke sterke zonnestormen bereiken de aarde hooguit een of twee keer per jaar, en dan moet je ook nog eens geluk hebben dat het onbewolkt is. Vanavond lijkt dat het geval te zijn. Hoewel het in de toekomst opnieuw kan gebeuren, kan het ook jaren duren voordat je weer zo’n kans krijgt. Dus als je de mogelijkheid hebt om dit spektakel te aanschouwen, grijp die kans met beide handen.

Hoe en waar kun je het noorderlicht zien?

Als je enthousiast bent geworden, is het slim om een zo donker mogelijke plek op te zoeken. Als de lucht volledig onbewolkt is, kun je het beste naar het noorden kijken. Maar zelfs als er opklaringen vooral in het zuiden zijn, kun je het noorderlicht daar zien. Dit geeft aan hoe krachtig het op dit moment is. Dus waar je ook bent, ga naar buiten en geniet van dit natuurwonder dat zich boven Nederland afspeelt.

Scroll naar boven