Noodweer nog erger dan verwacht: KNMI zet alle seinen op rood

KNMI meldt extreem noodweer: ''Het gaat helemaal los''

Vandaag hebben we in Nederland kunnen genieten van een heerlijk tropische dag. Sterker nog: het was vandaag de warmste 8 juli ooit. We hopen dat je er lekker van hebt genoten, want morgen zal heel anders verlopen. HEEL anders.

Vanmorgen meldde het KNMI dat er voor morgen code geel geldt voor geheel Nederland. In alle 12 de provincies wordt noodweer verwacht.

Noodweer nog erger dan verwacht: KNMI zet alle seinen op rood

Aangepast

Inmiddels heeft het KNMI die weerwaarschuwing aangepast. Voor morgenmiddag en -avond geldt in vier provincies code oranje. Het gaat om Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel.

Code oranje is van kracht tussen 15.00 en 20.00 uur. De specialisten van het meetinstituut voorzien zware onweersbuiten die met enorme hagelstenen gepaard kunnen gaan. Enorm in de zin van een doorsnede van 2 tot 4 centimeter. Daarnaast zullen er zware windstoten voorkomen van 75 tot zo’n 100 kilometer per uur.

Rondvliegende voorwerpen

Naast onweer, hagel en een loeiharde wind waarschuwt het KNMI voor blikseminslag, omvallende bomen en zelfs voorwerpen die rondvliegen.

Daarnaast kan er plaatselijk veel wateroverlast ontstaan, doordat de regen in korte tijd met bakken uit de hemel komt. In de avond trekken de buien naar verwachting weg via het noordoosten.

In de overige acht provincies geldt zondagmiddag en -avond code geel vanwege het verwachte onweer. Het is nog onzeker waar de zwaarste buien precies zullen vallen.

Schril contrast

Het verwachte onweer staat in schril contrast met het lekkere warme en droge weer van vandaag. In De Bilt werd met 31,9 graden officieel een record verbroken. Vandaag was de warmste 8 juli sinds het KNMI in 1901 begon met meten. En lokaal was het zelfs nog warmer.

Het meetstation in Eindhoven kwam maar liefst uit op 34,3 graden. Wederom een record op deze datum. Maar goed, das war dus einmal. Morgen wordt anders.

Poly

Afgelopen woensdag gaf het KNMI ook weerwaarschuwingen af. In eerste instantie was dat code geel, daarna code oranje en toen zelfs code rood.

Noodweer nog erger dan verwacht: KNMI zet alle seinen op rood

Dat geschiedde in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Gemiddeld gezien komt dat slechts een of twee keer per jaar voor. De zomerstorm heeft ontzettend veel schade veroorzaakt en erger nog: een 51-jarige vrouw is door een boom omgekomen.

Klimaatgek Frans Timmermans ontkent echter dat een boom het leven van de vrouw heeft genomen. Volgens de verwarde PVDA’er is zij omgekomen door klimaatverandering.

De mogelijkheid bestaat dat morgen ook opgeschaald gaat worden naar code rood. Hoe groot die kans is, is nu vooralsnog niet te zeggen.

Scroll naar boven