Noodweer in Nederland: Hier gaat het zometeen keihard los

Er komt zwaar onweer aan: ''Het gaat hard los''

Wie vandaag lekker had willen genieten van een heerlijke, rustgevende wandeling of een terrasje had dat het best vanmorgen kunnen doen. Vanmiddag en vanavond gaat het namelijk flink spoken. Vooral in het (zuid)oosten in Nederland gaat het aardig tekeer.

Om die reden heeft het Koninklijk Nederlands Meetinstituut (KNMI) ook code oranje afgekondigd voor een aantal provincies. Maar waar komt het noodweer nu precies vandaan?

Wel, het is je vast opgevallen dat het gisteren en ook vandaag behoorlijk warm is. In combinatie met vochtige lucht zal dat mogelijk leiden tot noodweer.

Doordat de lucht een stuk vochtiger is dan gisteren, is het vandaag een behoorlijk klamme, benauwde dag. Maar later vandaag zal het dus gaan stormen.

Zwaarste buien

De meeste modellen van weer.nl laten zien dat de zwaarste onweersbuien van Limburg en oost-Brabant trekken in de richting van de Achterhoek en Twente. Ook de provincies Drenthe en Groningen zullen vermoedelijk niet ontkomen aan hevig noodweer, aldus Weer.nl.

De onweersbuien kunnen gepaard gaan met wateroverlast op sommige plaatsen, doordat er veel regen valt in korte tijd. Daar komt ook nog eens hagel bij.

Volgens het KNMI kunnen er hagelstenen vallen ‘zo groot als golfballen’. Weer.nl houdt het op 2 tot 4 centimeter in doorsnee. Ook windstoten van (inmiddels) meer dan 100 kilometer per uur zorgen voor problemen.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor in totaal vier provincies. Het gaat om Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en tot slot Gelderland.

Noodweer in Nederland: Hier gaat het zometeen keihard los

Afkoelen

In het westen zal de temperatuur een stuk lager liggen dan in het zuid(oosten) van ons land. Daar zal de temperatuur schommelen tussen de 25 en 29 graden.

In het zuid(oosten) tikt het thermostaat bijna 35 graden aan. Wanneer het onweer losbarst daalt de temperatuur aanzienlijk. Het wordt dan een graad of 20.

Festivals

Intussen is duidelijk geworden dat meerdere festivals zijn afgelast. Zo is er een streep gezet door Awakenings, Bospop en een show van Freek & Suzanne.

Fijne dag verder! (oh ja, en wij hebben dit niet verzonnen).

Scroll naar boven