Nieuwe zelftest binnenkort beschikbaar: test jezelf op 4 virussen

Nieuwe zelftest binnenkort beschikbaar: test jezelf op 4 virussen

In België, Frankrijk, Duitsland en Spanje vinden ze gretig aftrek: de 4-in-1 zelftest. Hiermee kun je één keer uitvinden of je besmet bent met corona-, RS-, of het griepvirus (influenza A en B, vandaar het getal 4).

Nieuwe zelftest binnenkort beschikbaar: test jezelf op 4 virussen

De testen zijn eind vorige maand beschikbaar gekomen in bovengenoemde landen, maar in Nederland is er volgens apotheken nog geen vraag naar. Wel zeker is dat de test ook naar ons land gaat komen voor de liefhebbers.

In België zijn de testen alleen te koop bij apotheken. In Duitsland kan dat ook in winkelcentra en op treinstations. In Spanje is de test een regelrechte hit. De overheid heeft er al twee miljoen verkocht. En dat terwijl het niet goedkoop is. Voor een bedrag tussen de 4 en 10 euro kun je jezelf testen om te weten waar je last van hebt.

Marc van Ranst: Onnodig

Maar moet je dit wel willen? Veel mensen bekruipt het gevoel dat ze helemaal gek gemaakt worden met allerlei virussen. De Belgische televisie-viroloog Marc van Ranst zegt er het volgende over: “Mensen willen weten wat er met hun lichaam aan de hand is als ze ziek zijn en daar speelt de markt handig op in.

Hij vindt de test overbodig. “Als je griep- of coronaklachten hebt, blijf je gewoon thuis. Een test gaat je niet beter maken.” Hij noemt het ‘leuk voor hobby-virologen’. “Mensen die bijvoorbeeld ook cholesteroltesten doen en hun bloeddruk continu meten.”

 

Scroll naar boven