Nieuwe variant rukt op: ”Aantal besmettingen stijgt in rap tempo”

Nieuwe variant rukt op: ''Aantal besmettingen stijgt in rap tempo''

Slecht nieuws, lieve mensen. De experts van het RIVM laten weten dat het aantal coronabesmettingen in rap tempo stijgt. Na een rustige zomer zit ons rioolwater vol met virusdeeltjes. Bovendien moeten steeds meer Nederlanders zich laten opnemen.

Vakantie is niet goed

Volgens het RIVM gaat het momenteel nog om kleine aantallen. ”Wat we sinds deze maand zien, is een toename. Op dit moment is het niveau nog erg laag.”

”Het stijgt nu van heel erg laag naar iets minder heel erg laag”, aldus de omschrijving van Susan van den Hof. Zij is het hoofd van het Centrum  voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het instituut. De vervanger van onze Jaap dus.

Hoe komt dat het aantal langzaam stijgt is momenteel nog niet bekend. Het RIVM heeft het vermoeden dat de vakantie niets goed brengt. ”Want vakanties helpen altijd bij verspreiding.”

Nieuwe variant

De experts hebben ook een nieuwe variant gevonden die in opkomst is. Het gaat om EG.5. Dit is een soort veranderende versie van XBB, de variant die de afgelopen periode domineerde.

Volgens het RIVM slaagt EG.5 er nu al in om de afweer van mensen te omzeilen. Daardoor verspreid het zich makkelijker.

Maar er is ook goed nieuws. Zoals het er nu naar uitziet, is EG.5 niet ziekmakender dan andere varianten. Wel komt er dit najaar een massale boostercampagne.

Nieuwe variant rukt op: ''Aantal besmettingen stijgt in rap tempo''

Die zal op XBB gericht zijn, de variant die momenteel dus nog dominant is. Volgens het RIVM kun je de prik ook nemen tegen EG.5

Dat is nogal vreemd, want het instituurt beweert tegelijkertijd dat EG.5 de afweer kan omzeilen. In hetzelfde bericht wordt de ‘verouderde’ prik dus alsnog aangeraden.

Stijging

Het aantal virusdeeltjes in het riool neemt in rap tempo toe. De meeste mensen die het coronavirus oplopen, hoeven niet geholpen te worden.

Het doel zal zijn om thuis te blijven. Het RIVM voorspelt een opleving in het najaar. Gelukkig wordt dat niet zo erg als we eerder gezien hebben.

Volgens het RIVM komt dat doordat Nederlanders zich massaal hebben laten inenten, of besmet zijn geweest. Of beide. Daarmee hebben ze een prima bescherming weten op te bouwen. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de zorg nu overbelast gaat raken.

Of er maatregelen op komst zijn? De verwachting is van niet, maar als het uit de hand loopt behoort dit tot de opties van Ernst Kuipers.

Scroll naar boven