Nieuwe variant opgedoken, dit zijn de symptomen van Pirola

Woman Lying on Bed While Blowing Her Nose

Het aantal coronabesmettingen gaat momenteel keihard omhoog. Stijgende cijfers vragen om een grote oplettendheid. Helemaal nu er een nieuwe variant is opgedoken, Pirola. Huisarts Lydia Voorkampt wijst op de symptomen.

‘Honderdduizenden mensen besmet’

Het RIVM spreekt van verontrustende cijfers. Het aantal coronabesmettingen gaat hard omhoog. Het RIVM baseert dat door de hoeveelheid virusdeeltjes te meten in het rioolwater.

Handen wassen

”We hebben nooit eerder zulke hoge aantallen in het rioolwater gemeten”, zo vertelde minister Ernst Kuipers tegen het Algemeen Dagblad.”Je kunt er vanuit gaan dat honderdduizenden mensen besmet zijn met corona.”

Huisarts Lydia Voorkampt verklaart dat we rond deze tijd van het jaar een stijging van het aantal ziekmakende virussen. Daar vallen influenza, buikgriep, het RS-virus en corona onder. Helaas muteert het coronavirus voortdurend, waardoor steeds nieuwe varianten opduiken.

Pirola

De nieuwste variant heet Pirola. De symptomen hiervan verschillen niet veel van de standaard covid-symptomen, maar er zijn toch andere symptomen:

  • Meer oogletsel
  • Uitslag in het gezicht
  • Diarree
  • Vermoeidheid

Buikklachten

Huisarts Voorkampt hoort van haar patiënten dat Pirola ook zorgt voor maag- en darmklachten. ”Ik kan me voorstellen dat mensen die buikkrampen, diarree hebben en overgeven, niet meteen aan corona denken.”

”Maar het is belangrijk om ook bij buikklachten aan corona te denken. Het duidelijke verschil is dat er bij corona meestal ook luchtwegklachten gemoeid gaan.”

Testen

Maar als je geen luchtwegklachten ervaart, kan alleen een coronatest je zekerheid geven. Maar hoe weet je of de uitslag dan wel correct is?

”Als je test positief is en je hebt klachten, dan kun je ervan uitgaan dat de uitslag klopt. Test je negatief maar twijfel je, dan kun je maatregelen nemen. Houd afstand, was je handen regelmatig en werk thuis als je die mogelijkheid hebt”, zo stelt de huisarts.

white and black rectangular device

‘Verkoudheidje?’

Voorkamp wil ook graag benadrukken dat mensen die corona ‘een verkoudheidje’ noemen er niets van begrijpen. ”Of je nu milde klachten ervaart of er heel ziek van wordt: niemand wordt er blij van.”

”Ook als een coronabesmetting mild verloopt, kun je daarna postcovid-klachten ontwikkelen. En die kunnen je echt heel erg belemmeren in je leven.”

Scroll naar boven