Nieuwe uitbraak op komst: ”We moeten ons schrap zetten”

Het RIVM bereid zich voor op een uitbraak van de potentieel dodelijke schimmelziekte candida auris. Het Rijksinstituut bevestigt tegen De Telegraaf dat ziekenhuizen zich ‘schrap moeten zetten’. Er wordt tevens niet uitgesloten dat we met een epidemie te maken krijgen.

Uitbraak

De schimmel grijpt momenteel om zich heen in de Verenigde Staten, waar inmiddels al wordt gesproken van een uitbraak. Ook in Griekenland, Spanje en Italië worden uitbraken gemeld. Candida auris is inmiddels echter ook al waargenomen in Nederland.

Global warming

Arts-microbioloog Eelco Meijer legt aan De Telegraaf uit dat de gist makkelijk uitbraken kan veroorzaken omdat Candida Auris overleeft eenvoudig in de omgeving, voornamelijk in ziekenhuizen. De overdracht vindt plaats van mens-op-mens.

Meijer wijt de verspreiding aan ‘global warming’ en vertelt dat de gister dol is op hogere temperaten. De opwarming van onze aarde lijkt een zeer aannemelijke theorie”, zo verklaart de arts.

Ziekenhuizen moeten zich schrap zetten

De gist verspreid zich voornamelijk in ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Mensen met een zwak immuunsysteem kunnen heel ziek worden van de schimmel. Er bestaat een kans dat ze overlijden aan Candida Auris.

Meijer vertelt dat ‘de gewone populatie’ zich vooralsnog geen zorgen hoeft te maken. Wel moeten ziekenhuizen zich schrap gaan zetten voor een uitbraak. Meer weten? Klik hier voor de uitleg van Eelco Meijer.

Nieuwe uitbraak op komst: ''We moeten ons schrap zetten''

Scroll naar boven