Nieuwe Nederlander prikt collega dood maar cel is ‘niet nodig’

Een 24-jarige Soedanese nieuwkomer stak begin dit jaar een collega, een andere asielzoeker, d00d omdat hij ‘zoon van een h0er’ was genoemd.

De Soedanees pakte er een stuk keukengerei bij en plantte dat elfmaal in het lichaam van de andere asielzoeker, die dat niet overleefde.

De Nieuwe Nederlander hoeft voor zijn daad niet de cel in, maar belastingbetalers gaan meebetalen aan zijn tbs. Ook moet hij 17.500 euro betalen aan de familie van zijn slacht0ffer en draait hij op voor de kosten van de grafsteen.

Ziekelijke stoornis

Deskundigen hebben rapporten opgesteld waaruit blijkt dat de Soedanees ze niet alle tien op een rijtje heeft. Hij kampt met een ziekelijke stoornis; hij is schizofreen.

Om die reden vindt de rechtbank dat de man de strafbare feiten ‘niet helemaal toe te rekenen zijn’. Tbs met dwangverpleging acht men passender.

De schizofrene Soedanees hakte als een bezetene op de Syrische asielzoeker in, die geen schijn van kans had en het dus ook niet overleefde.

Geen geld

De broer van de Syrische asielzoeker, die ook een vluchteling is, vertelde vorige week in de rechtszaal dat de hele familie nu kapotgemaakt is.

”De lach is van ons gezicht. Mijn moeder is ziek van verdriet. Mijn broer is begraven, maar we hebben niet eens geld voor een grafsteen.”

Sorry

De Soedanees heeft achteraf wel spijt. ”Ik weet niet of u mij gelooft, maar ik vind het ook heel moeilijk om hieraan terug te denken.”

”We komen allemaal naar Europa om onze levens te redden, maar soms gaat het helemaal mis.” Dat is nog zacht uitgedrukt.

Probleem-Soedanees

De Soedanees heeft alleen maar ellende veroorzaakt sinds hij met een bootje naar Nederland kwam. In 2021 werd hij al tot twee jaar cel veroordeeld, voor een prikpartij in een azc in Zeeland.

Eerder werd al bekend dat de man ‘erg agressief’ kan zijn en psychotisch is. Ook is hij ‘minder intelligent’ dan de gemiddelde mens.

Geen gevangenis

De officier van justitie wilde voorkomen dat de man in de cel zou belanden en noemt hem ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’.

Dat de man nog voorwaardelijke celstraffen had openstaan, maakt blijkbaar niet uit. De officier van justitie wilde dat deze niet uitgevoerd zouden worden, omdat de tbs-behandeling daarmee uitgesteld zou worden.

Scroll naar boven