Nieuwe kleur kaart bij voetbalwedstrijden: de witte kaart

Nieuwe kleur kaart bij voetbalwedstrijden: de witte kaart

Voetbalfans weten allemaal wat een gele en rode kaart betekent, maar in Portugal werd gisteren de witte kaart getoond. Dit leidde tot veel verbazing bij de circa 15.000 voetbalfans die het duel tussen Benfica en Sporting kwamen bekijken.

Tijdens het vrouwenduel trok arbiter Caterina Campos voor het eerst in de voetbalgeschiedenis een witte kaart. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Witte kaart

Vlak voor rust werd iemand in één van de dug-outs onwel, waarna de medische teams van zowel Benfica als Sporting zich over het slachtoffer ontfermden. Uiteindelijk bleek er niet veel aan de hand, tot opluchting van de medici en supporters.

Na het incident greep Campos naar haar borstzakje en haalde daar een witte kaart uit die ze in de richting van de bank toonde. Het publiek had geen idee wat het betekende, maar na enkele seconden werd al snel duidelijk wat de betekenis is van de kaart.

De witte kaart is een nieuw initiatief in het Portugese voetbal om clubs, spelers of stafleden te bedanken en erkenning te geven voor fair play. De bedoeling is om ‘de ethische waarden in de sport te verbeteren.’

Het zou zomaar kunnen dat we de witte kaart binnen afzienbare termijn ook in de Eredivisie gaan zien. Of en wanneer is nog niet bekend, maar het blijft natuurlijk niet bij slechts een competitie.

Scroll naar boven