Nieuwe informatie: Dit is hoe het misging met de Titan

Nieuwe informatie: Dit is hoe het mis ging met de Titan

We hebben het vorige maand allemaal meegekregen, de schokkende gebeurtenis met duikboot Titan waardoor vijf mensen om het leven kwamen. Tot dusver wisten we echter nog niet hoe het precies mis kon gaan. Daar is verandering in gekomen.

Stockton Rush, de voormalig CEO van OceanGate, was een rasechte innovator. Een man met ambities, maar dan wel zo goedkoop mogelijk.

Door af te stappen van het reguliere model waarmee diepzeeduikboten worden gemaakt, kreeg de Titan een uniek ontwerp. Rush hoopte dat hij een trendsetter zou worden.

Met zijn kostenbesparende aanpassingen maakte hij dikke winst. Dat vond Rush belangrijk, want hij was totaal verblind door geld.

Het zijn juist die besparingen die hem en vier onschuldige passagiers die allemaal 250.000 dollar neertelden voor de toch naar de Titanic fataal werden. Dat melden technische experts nuin een exclusief artikel in de gerenommeerde Amerikaanse krant The New York times.

Alvin

Om hun onderzoek kracht bij te zetten, vergelijken ze de Titan met de Alvin. Dat is een onderzoeksduikboot van de Amerikaanse overheid.

Nieuwe informatie: Dit is hoe het mis ging met de Titan

De boot heeft sinds 1973 al meer dan 4.500 veilige diepzeeduiken gemaakt. Gebleken is nu dat er veel verschillen zijn tussen het ontwerp en protocol.

De Alvin werd ontworpen als een bol met volledig titanium romp. De Titan had juist een ruimere, cilindervormige cabine die ook van het veel lichtere koolstofvezel gemaakt was.

Wijze van vervoeren

Maar nu komt het belangrijkste. De experts wijzen op de problematische manier waarop de Titan naar de duiklocatie gebracht werd.


”Terwijl de Alvin gewoon vanop het dek van het moederschip werd getransporteerd, werd de Titan op een klein duikplatform over de ruige wateren van de Noord-Atlantische Oceaan gesleept.” Expert stellen nu dat de Titan hierdoor al beschadigd werd voordat de boot onder water ging. Met alle gevolgen van dien.

Nieuwe informatie: Dit is hoe het mis ging met de Titan

Eerder liet Graham-Jones, werkzaam aan de universiteit van Plymouth, zijn licht al schijnen. Ook hij bekritiseerde het goedkope materiaal. Hij wees het raam aan, dat ongeschikt zou zijn om zo diep (4.000 meter) te gaan als waar het wrak van de Titanic ligt.

Geen film

En dan nog even wat anders, want recent gingen er geruchten rond dat James Cameron, de regisseur van de Titanic, aan een film zou werken over de Titan.

Volgens de Britse krant The Sun zou Cameron gesprekken hebben gevoerd met een grote streamingsdienst. Cameron zelf ontkent dit nu.

”Normaal gesproken reageer ik niet op beledigende geruchten in de media. Maar nu moet ik wel. ”Ik ben niet in gesprek over een Titan-film en zal dat ook nooit zijn.”

Scroll naar boven